Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Paliva v Libereckém kraji dál zdražují, cena nafty překročila 39 korun

Paliva v Libereckém kraji čtvrtý týden zdražují, cena nafty překročila 39 korun, benzin se blíží 40 korunám. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,91 Kč, před týdnem byl o 34 haléřů levnější. Za takové ceny se prodával naposledy počátkem loňského října. O 13 haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,10 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 2,27 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o pět korun na litru méně.

Ceny paliv výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta byla od té doby v Libereckém kraji nejvýš 13. března 2022, kdy se dostala na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, to byl litr v průměru za 35,20 koruny.

Pohonné hmoty zdražují v celém Česku, cena benzinu překročila 40 korun. Ve středu se litr prodával v průměru za 40,12 koruny, před týdnem byl o 35 haléřů levnější. Nafta zdražila o sedm haléřů na průměrných 39,19 koruny za litr. Nejlevnější paliva natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 39,62 Kč. Naftu tam mají průměrně za 38,75 koruny. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 41,05 Kč, nafta se v hlavním městě tankuje po 40,19 koruny za litr.

V Libereckém kraji zůstávají ceny pohonných hmot pod celostátním průměrem. Méně platí za benzin a naftu jen motoristé v jižních Čechách, Ústeckém a Královéhradeckém kraji, v Karlovarském, Pardubickém a Zlínském mají levnější naftu. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 39,71 Kč a nafta po 38,88 koruny. Nejvíc platí za benzin motoristé na Liberecku, kde za litr zaplatí průměrně 40,07 Kč, nafta je nejdražší na Jablonecku, litr se tam prodává průměrně za 39,30 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska. U zrekonstruované prodejny řetězce Biedronka v Porajówě převažovala i dnes dopoledne auta s českou poznávací značkou. V Polsku od minulého týdne zdražil benzin, nafta zlevnila, alespoň u blízké čerpací stanice AB. Benzin zdražil v přepočtu o necelé dvě koruny na 7,24 zlotého (42 Kč), za litr nafty dnes chtěli 6,89 zlotého, v přepočtu o 20 haléřů méně než před týdnem. Dál od hranic lze tankovat i levněji. V Liberci je stále možné pořídit litr benzinu za ceny od 38,90 Kč a naftu ještě o korunu levněji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Libereckém kraji dál zdražují, cena nafty překročila 39 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.