Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Bazén čeká na zahájení rekonstrukce. Většina zaměstnanců končí, plavci ještě využívají pětadvacítku

Liberecký bazén je pro veřejnost už téměř měsíc uzavřený. Kdy ale začne rekonstrukce, to zatím vůbec jisté není. Proti vítězi tendru se totiž objevila námitka, se kterou je potřeba se vypořádat, kdy to bude, se nedá přesně říct. Bazén je tak vyklizený a čeká se na nástup stavební firmy. Dosud alespoň pro plavecké kluby funguje pětadvacetimetrový bazén.

„Tendr probíhá, byl vybrán vítěz, došlo k námitce, která se vypořádává. Má to legislativní proces, bude to ještě několik dní, možná týdny trvat. Kdokoliv se může odvolat k ÚOHS. Dokud nebude definitivně rozhodnuto, tak nevíme, kdy rekonstrukce začne,“ říká radní města Robert Korselt (TOP 09).

Bazén v Liberci

Čtvrtek, 25. dubna 2024, 13:03

Bazén v Liberci
Bazén v Liberci

Podle něj ale může rekonstrukce začít klidně za pár dní. „Do týdne jsme schopni bazén opustit. Zřejmě to ale bude několik týdnů trvat, snad do konce června,“ připustil. S koncem dubna ale končí i drtivá většina zaměstnanců, z osmdesáti jich zůstane pět.

Zatím do konce června je naplánovaný i provoz pětadvacetimetrového bazénu, který využívají plavecké kluby. „Poslední červnový víkend je ještě olympiáda dětí a mládeže, do tohoto data běží výkonnostní trénink. Zatím máme příslib města, že do tohoto data tu budeme. Co bude od září, to v tuto chvíli asi nikdo neví,“ řekl Petr Kořínek z klubu Slavia Liberec.

400 dětí muselo skončit s plaváním

Pro klub znamená rekonstrukce velké problémy, z šesti set svěřenců se musel se čtyřmi stovkami dočasně rozloučit. Neměl pro ně kapacity. „Zůstala nám špička, které rozstrkáme po okolních bazénech. Ostatní musí dva roky dělat jiný sport,“ pokračuje s tím, že děti budou během rekonstrukce plavat ve Stráži pod Ralskem, Rumburku nebo Varnsdorfu. „Každý trénink se tak prodlouží o dvě hodiny,“ dodává.

Napuštěný zatím zůstává i velký bazén. „Je to obrovská hmotnost, vypouštěním by mohlo dojít k takzvanému nadechnutí stavby a případnému pohybu, takže to zůstává až do režie stavební firmy, která to bude řízeně vypouštět a bude hlídat, jestli nedochází ke změnám,“ vysvětluje technik města Miroslav Janoušek.

Případné brzké vypuštění by podle něj mohlo přinést i další komplikaci. „Pokud by se to vypustilo a nechalo na sucho, začnou růst bakterie a už by to nikdo neuhlídal. Voda tak je přechlorovaná, nevytápěná a je na minimální rychlosti, aby zůstala zachována kvalita. Pro plavání by se ale voda musela vyměnit. Je to v podstatě náplň, aby stav zůstal tak, jak je,“ doplnil.

Kdy rekonstrukce začne, to jasné není. Podle zástupců města není ani možné, že by malý bazén zůstal v provozu i během stavby. „Při dostavbě pětadvacítky nebyly zasaženy okolní provozy, teď proběhne celková rekonstrukce, v provozu nebudou obslužné provozy jako šatny, umývárny, ale i celá technologie, například teplá voda,“ řekl Janoušek.

„Projekt je vyprojektovaný tak, aby stavba proběhla co nejrychleji a co nejlevněji a s možná nejmenšími komplikacemi. Všechno jde, ale v tuto chvíli už to nejde udělat jinak. Rozhodnutí padlo už dávno. Celé to bude k dispozici stavební firmě a ta co nejrychleji provede rekonstrukci. Bylo to těžké rozhodování, zda se eventuálně trápit s provozem pětadvacítky a tím prodlužovat stavbu. Tehdy padlo takové rozhodnutí,“ dodal Korselt.

Korupční kauza a bazén

Případné zahájení rekonstrukce ale může ovlivnit ještě jeden fakt, a to policejní vyšetřování. Podle Korselta ale město o možném zrušení soutěže neuvažuje. „Neuvědomujeme si, že by se v průběhu přípravy něco dělo. K projektu se vyjadřovala možná dvacítka lidí, projekt se dával dohromady velmi dlouho. Nemáme pocit, že by to bylo manipulováno. Dělala se spousta posudků, podkladů, prověřování rozpočtů, měli jsme technické dozory,“ říká.

Bazén se otevřel v roce 1984, před třinácti lety proběhla přístavba pětadvacetimetrového bazénu a potápěčské věže. Loni bazén navštívilo 600 tisíc lidí. Zavřený by měl být podle plánu dva roky, záležet ale bude na tom, kdy přesně začne rekonstrukce a také na dalších okolnostech, zda se například nenajdou další komplikace, o kterých se zatím neví.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky bazén, bazén liberec, liberec, rekonstrukce, plavání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Bazén na Švermovce musel ču*ák Janďourek a jeho partajníci zazdít, aby vymysleli kurníky pro slepice. Do kdy tomu zm*dovi z KAM budete lajkovat na Facebooku ty jeho pí*oviny, jak je dobrej? Kdy s ním už k*rva někdo vyrazí dveře? Možná plavecké talenty plus další stovky plavců tenhle ko*ot zazdil. Tak si plácejte kraula v kalužích na Tržním a ve Vítězné a dál buďte šťastní :-D ŽIJOU TADY LIBEREČÁCI NEBO LAJKOVACÍ OPICE? UŽ SE PROBERTE. Jo, sorry, asi nejsem dost slušnej :-D

Pátek, 26. dubna 2024, 14:12Odpovědět

K L

Toto jsou velmi smutné obrázky. Mám pocit, že bazén končí, místo toho, abych se těšil na znovuotevření. Mohli by ještě udělat den otevřených dveří, než předají staveniště.

Čtvrtek, 25. dubna 2024, 13:19Odpovědět

Bazén čeká na zahájení rekonstrukce. Většina zaměstnanců končí, plavci ještě využívají pětadvacítku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.