Počasí dnes25 °C, zítra21 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Legendární chata Prachov v Českém ráji slaví sté výročí od otevření

Sto let uplynulo od otevření známé turistické chaty Prachov v Českém ráji. Klub Českých turistů u příležitosti výročí připravil bohatý program oslav, který začne v pátek 17. května a potrvá do neděle 19. května.

Klub českých turistů pořádá v sobotu 18. května u příležitosti 100. výročí turistický pochod, který povede po libovolných pěších i cyklistických trasách. Slavnostní připomenutí 100. výročí chaty je na programu v sobotu v 11 hodin. Ovšem program pro děti i dospělé je připravený už od pátku. Zájemci se mohou vydat na komentované prohlídky Prachovských skal s horolezci, k vidění bude vystoupení mažoretů, spanilá jízda historických kol nebo výstava historických vozidel. U příležitosti oslav je naplánováno i slavnostní naražení výročního Lomnického piva a večer bude patřit swingu. 

Turistická chata Prachov stojí přímo u vstupu do Prachovských skal v lesích Českého ráje a vznikla na místě bývalé dřevěné lesní restaurace Ve sklípku postavené v roce 1886. Roubená turistická chata Prachov se poprvé otevřela v roce 1924. Postavena byla podle plánů architektů Machoně a Vlčka. Architekt Ladislav Machoň, který patřil k předním českým architektům, byl také členem Ústředního výboru Klubu českých turistů. V roce 1930 klub rozšířil chatu v podstatě do dnešní podoby.

Přístavba chaty, kterou projektoval Jaroslav Stejskal, však již byla cihlová s kamennou podezdívkou a kamennými sloupy. Po zrušení Klubu českých turistů komunistickým režimem se na chatě Prachov vystřídalo několik majitelů. V roce 1991 získal klub chatu zpět a od té doby ji také provozuje. Turisté tam mohou zajít na rychlé občerstvení i celodenní kuchyni. Trvale jsou nabízena jídla tradiční české kuchyně i místní speciality včetně zvěřinových.

Chata je ideálním východiskem pro pěší turistiku v Prachovských skalách, u Jinolických rybníků a v blízkém okolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KČT

Štítky výročí, chata Prachov, Český ráj, Klub českých turistů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární chata Prachov v Českém ráji slaví sté výročí od otevření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.