Počasí dnes25 °C, zítra21 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Stavbou roku v Libereckém kraji je Jiráskovo divadlo v České Lípě

Vítězem jubilejního 20. ročníku Soutěže Karla Hubáčka - Stavba roku Libereckého kraje se stalo Jiráskovo divadlo v České Lípě, které dostalo hlavní cenu a také ocenění za stavbu určenou veřejnosti. Porotu zaujala zdařilá a citlivě provedená rekonstrukce. Divadlo také v hlasování vybrali za vítěze Ceny veřejnosti lidé.

V České Lípě mají z cen velkou radost, i kvůli tomu, že přestavba byla velmi komplikovaná a připravovala se řadu let.

Po pětadvaceti letech máme v České Lípě důstojný kulturní stánek a ocenění patří především všem, kteří si při jeho rekonstrukci sáhli na dno a nechali tam kus svého srdce,“ okomentovala starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). Podle ní jsou právě takové stavby cestou k nalezení identity lidí, zvlášť v České Lípě, jejíž historii poznamenala nejen 2. světová válka, ale i éra těžby urnu.

Naším velkým přáním je, aby si do divadla nacházeli cestu i lidé, kteří tam dlouho nebyli anebo není jejich hlavní zálibou kultura, a to se myslím daří. Přichází ze zvědavosti i za další programovou nabídkou. Navíc jsme se při rekonstrukci snažili zachovat i historické prvky, například původní lustry či trámy. Poukazujeme i na typická témata spjatá s naším regionem, jako je sklo či Máchův kraj. Nová svítidla nám vytvořila zdejší sklářka Jitka Skuhravá a k vidění jsou i díla mladého českolipského umělce Michala Janovského. I to může být dalším impulsem pro návštěvu divadla,“ popsala českolipská starostka.

Oceněné byly ale také stavby v dalších kategoriích. Například poprvé letos dostaly vlastní kategorii stavby určené pro veřejnost. „Do užší nominace se dostaly čtyři – Sociální bydlení města Liberec – Na Žižkově, Stavba nového bydlení pro osoby se zdravotním postižením, APOSS p. o., Výstavba objektu nukleární medicíny Krajské nemocnice Liberec a vítěz nejen této kategorie, ale i hlavní Ceny Karla Hubáčka, rekonstrukce Jiráskova divadla. Všechny zmiňované stavby jsou ukázkou propojení kvalitní architektury a společenského účelu,“ uvedla Petra Handlířová za pořádající Agenturu regionálního rozvoje.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ocenilo stavbu objektu nukleární medicíny Krajské nemocnice Liberec. Liberecká stavba sociálního bydlení Na Žižkově získala Cenu hejtmana.

Město má pečovat o své obyvatele a vytvářet jim důstojné podmínky pro život. Nový bytový komplex Na Žižkově, který poskytne kvalitní a dostupné bydlení, je určitě příkladem hodným následování,“ vysvětlil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

V kategorii soukromé stavby v letošním ročníku dominovaly stavby pro bydlení. Nominace se dočkaly dvě realizace chalup v Jizerských horách – Dům v Jizerkách a Chaloupka Dvě sestry. Vítězem se stala Vila Terasy, u které porota ocenila jak stavební a architektonické provedení, tak komplexní technologické řešení pro úsporu energií.

Porotci hodnotili také projekty v kategorii krajina a veřejný prostor. Nominovány byly Malé vodní nádrže Habartice u Frýdlantu, českolipská lávka pro pěší a cyklisty Svárov-Kopeček a cenu pro vítěze získala realizace pasáže Ulička řemesel v Turnově.

V kategorii Junior – studentské projekty porotu zaujaly studentské návrhy tří studentek. Vítězkou se stala Berenika Suchánková s projektem nazvaným Trojzemí – Krajinou Horní Lužice.

Vítězové si odnášeli autorskou cenu, skleněnou vodováhu, kterou pro Soutěž Karla Hubáčka vytvořil v roce 2019 student umělecké sklářské školy v Železném Brodě Roman Mareš.

Ohodnoť článek

Foto Soutěž Karla Hubáčka, Liberecký kraj

Štítky Cena Karla Hubáčka, stavba roku, soutěž, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbou roku v Libereckém kraji je Jiráskovo divadlo v České Lípě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.