Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Paliva v Libereckém kraji třetí týden v řadě zlevňují

Paliva v Libereckém kraji třetí týden v řadě zlevňují. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,43 Kč, před týdnem byl o 51 haléřů dražší, levnější byl naposledy počátkem dubna. O 46 haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 37,65 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin zhruba o tři koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 6,55 Kč na litru méně.

Ceny paliv výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Cena nafty byla od té doby v Libereckém kraji nejvýš 13. března 2022, kdy se dostala na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, to za litr řidiči platili v průměru 35,20 koruny.

Ceny pohonných hmot rychle klesají v celém Česku, litr benzinu zlevnil o 43 haléřů, v průměru se litr ve středu prodával za 39,55 koruny. Nafta je průměrně po 37,78 Kč, před týdnem byla o 49 haléřů na litru dražší. Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 39,04 Kč, naftu tam prodávají průměrně za 37,11 koruny. Nejdražší paliva nabízejí dlouhodobě pumpy v Praze. Litr benzinu přijde v hlavním městě průměrně na 40,18 Kč, nafta se tam tankuje po 39,10 koruny za litr.

V Libereckém kraji zůstávají ceny paliv pod celostátním průměrem a patří k těm levnějším. Méně platí za benzin i naftu motoristé v jižních Čechách, Karlovarském a Ústeckém kraji, v Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském mají levnější jen naftu. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 38,88 koruny a nafta po 36,97 Kč. Nejvíc platí za pohonné hmoty motoristé na Semilsku, kde litr benzinu přijde v průměru na 39,74 Kč a nafta je po 37,97 koruny za litr.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska. U prodejny Biedronka v Porajówě i dnes ráno převažovala auta s českou poznávací značkou. Také v Polsku ceny paliv klesají. U blízké čerpací stanice AB zlevnily pohonné hmoty od minulého týdne v přepočtu o 30 haléřů, litr benzinu měli za 7,03 zlotého (40,76 Kč), nafta zlevnila na 6,75 zlotého (38,56 Kč). Dál od hranic lze tankovat i levněji. V Liberci čerpací stanice zlevnily až o korunu na litru, ceny benzinu začínají na 38,90 Kč, litr nafty je možné pořídit od 35,90 koruny, zjistila dnes ČTK.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Libereckém kraji třetí týden v řadě zlevňují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.