Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Podstávkové domy otevřou své brány zájemcům. Letos jich bude třicet

Den otevřených podstávkových domů již po několikáté umožní zájemcům nahlédnout do interiérů těchto unikátních stavení a současně se něco dozvědět o jejich historii. Tentokrát bude v sobotu 25. května otevřeno 30 podstávkových domů ve dvaadvaceti obcích, od Šluknovského výběžku, přes Novoborsko až po Frýdlantsko.

Pro návštěvníky podstávkových domů si jejich majitelé přichystali komentované prohlídky interiérů i exteriérů.

Zapojily se domy s podstávkami před rekonstrukcí, domy, kde rekonstrukce probíhá, i ty po rekonstrukci. Návštěvníci tak uvidí domy využívané jako chalupy pro individuální rekreaci i trvalé bydlení, jako penzion či společenské středisko. V některých domech si krom prohlídky mohou poslechnout koncert, užít si řemeslné dílničky, zkusit si i tradiční práci s hliněnou omítkou,“ láká veřejnost Marie Kárová z DMO Lužické a Žitavské hory.

Připravený je i doprovodný program v podobě 3 komentovaných prohlídek památkových zón v Rumburku, Krompachu a Mařenicích. V Krompachu bude pro návštěvníky přichystána i výstava fotografií a modelů podstávkových domů na sále obecního úřadu.

Podstávkový dům je fenoménem česko-německo-polského trojzemí – krajiny podstávkových domů. Nikde jinde na světě se jich nenajdete tolik pohromadě. Jde o jedinečný lidový i architektonický výtvor, který je třeba chránit i pro budoucí generace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radek Timoftej / DMO Lužické a Žitavské hory

Štítky Den otevřených podstávkových domů, památky, Lužické hory, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podstávkové domy otevřou své brány zájemcům. Letos jich bude třicet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.