Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Podstavec pod sochou Lenina ukrýval noviny a dobové dokumenty

Měděnou časovou schránku schovanou v podstavci sochy Lenina otevřeli před pár dny v České Lípě. Sedmatřicet let čekala uschovaná pod kamenným podstavcem sochy, která původně stála v prostranství před dnešní základní uměleckou školou u Děčínské ulici. Obsahovala papírové dokumenty ve dvou plastových deskách, bohužel značně poškozené vlhkostí. Nyní je budou archiváři dál zkoumat a restaurovat.

Obsah schránky až takovým překvapením nebyl, horší už to bylo s dokumenty, které někdo dovnitř špatně uložil. Ve schránce se našla zakládací listina, která obsahuje informace o soše jako takové, o městě a jeho tehdejších představitelích a také informace o plánech do budoucna až do roku 2000. Také informace o architektonickém řešení sochy a Českolipský nástup z 24.9. 1987. V nejlepším stavu se paradoxně zachovaly právě noviny. V českolipském archivu se nyní pokusí listiny zachránit.

Časovou schránku objevili pracovníci města při odstraňování kamenného podstavce před hudební školou na konci března letošního roku. Podstavec město nechalo odstranit kvůli úpravě celého prostoru.

Měli jsme informaci, že by v podstavci měla schránka být. Měli jsme proto radost, když jsme ji opravdu objevili. Pečlivě jsme schránku uschovali na úřadě a zorganizovali toto slavnostní otevření. Jedná se o nejvíc intenzivní kontakt s historií, když víte, že jste prvním člověkem, který obsah schránky po téměř třiceti sedmi letech vidí,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO) a dodala: “Jsem zvědavá, jestli se podaří listiny zachránit. Máme určité štěstí, že kopie zakládací listiny mají v českolipském archivu uložené a díky tomu víme, co listina obsahuje. Pokud se dokumenty podaří zachránit, rádi bychom u příležitosti letošního třicátého pátého výročí sametové revoluce uspořádali drobnou výstavu, aby se občané na listiny mohli přijít podívat“.

Socha V.I. Lenina byla před tehdejší budovou ÚV KSČ v České Lípě odhalena 31. října 1987 v 10:00 za přítomnosti delegace vedené tajemníkem ÚV KSČ Vasilem Bilakem a za účasti delegací z družebních okresů Hainichen a Alexandrov. Autorem sochy byl zasloužilý umělec akademický sochař Ludvík Kodym, profesor VŠUP Praha. Autorem architektonického řešení byl prof. ak. Arch. Jan Sedláček CSc., vedoucí katedry architektonické tvorby FA ČVUT Praha.

Socha se ale na svém místě příliš dlouho neohřála. Již 12. 4. 1990 totiž rada Mě NV Česká Lípa uložila Technickým službám Česká Lípa sejmutí sochy V. I. Lenina i Rudoarmějce a jejich řádné uložení do depozitáře.

Ačkoli se v minulosti uvažovalo o prodeji sochy či jejím roztavení, socha do dnešního dne zůstala nepoškozená, uložená ve skladovacích prostorách města Česká Lípa. Naposledy ji mohli občané vidět v rámci oslav 30. výročí sametové revoluce v roce 2019. Zpřístupnit veřejnosti ji město plánuje i letos v listopadu, a to v rámci oslav 35. výročí sametové revoluce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Česká Lípa

Štítky schránka, socha, V. I. Lenin, historie, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podstavec pod sochou Lenina ukrýval noviny a dobové dokumenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.