Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Držet kancelář není zrovna laciné. Lidé často hledají levnější alternativy

Prostory k práci, kde můžete sám nebo s kolegou pracovat, dávat si schůzky anebo prostě jen využívat jako zázemí, jsou často pro jednotlivce či začínající podnikatele drahé. Nájmy za kanceláře v Liberci dosahují mnoha tisíců korun, a tak jsou stále oblíbenější různé alternativy. Někdo volí kavárnu, další knihovnu a možností jsou i coworkingové prostory.

Za menší kancelářské prostory o velikosti kolem 20–30 m2 zaplatíte v Liberci měsíčně 4–6 000 Kč. To sice nevypadá jako horentní suma, ale k tomu je potřeba si připočíst zálohy na energie a vodu, úklid kanceláře, odpady a pojištění. Se všemi poplatky se tak celková cena může vyšplhat i na 11 000 Kč. U kanceláří o rozloze 80–100 m2 se cena pronájmu pohybuje od 14 000 Kč do 18 000 Kč bez energií a dalších poplatků.

Více na odbyt jdou prostory ve starších budovách než ty v nových moderních či open spacech. Poptávají se spíše menší prostory, ty velké berou větší firmy jako obchodní místo než jako klasické kanceláře,“ popisuje realitní makléř Václav Loužecký z Gepard reality.

Pokud nejste zrovna příznivcem home office, jeví se jako výhodné pracovat v kavárně. Na dosah ruky tam je často i něco na zub. Najít stůl se zásuvkou není problém a wi-fi připojení zdarma je již samozřejmostí. Sjednáte si tu i schůzku. Otázkou je, jak dlouho je možné na takovém místě soustavně pracovat. A nejde jen o množství podnětů, které ruší koncentraci, ale také o finanční stránku. Za jednu kávu zaplatíte 50–75 Kč, k tomu si dáte vodu/limonádu, takže se vaše útrata bude pohybovat kolem 100 Kč. V případě, že tu budete trávit delší čas, už jste třeba i na čtyřech stovkách, měsíčně tedy 8 000 Kč. Anebo si dopijete svou první kávu a po hodině odcházíte zase na home office. V kavárně totiž nevyřešíte strategické telefonáty, jejichž obsah nebudete chtít sdílet s lidmi u vedlejšího stolu.

V knihovně je podnikatelská činnost zakázaná

Dalším místem, kam se lidé uchylují, jsou knihovny. To se tedy týká zejména OSVČ. Je zde klid, wi-fi zdarma a celkově se jedná o motivující prostředí. Má to ale jedno velké ale. Knihovní řád, konkrétně řád Krajské vědecké knihovny v Liberci, neumožňuje vykonávat ve svých prostorách žádné podnikatelské aktivity. Tuto informaci se také můžete dočíst u vstupní haly a v půjčovnách.

Komerční a podnikatelská činnost cizích subjektů, tedy například včetně placeného doučování, placené jazykové výuky, placeného poradenství a podobně, u nás povolené není. Běžné týmové učení, týmová práce studentů je u nás samozřejmě normální povolená činnost,“ říká Kateřina Šidlofová z oddělení propagace a vztahů s veřejností Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Kancelář i jen na chvíli a k tomu nové kontakty

Další dosažitelnou možností v Liberci jsou coworkingové prostory, které jsou v prostorách Lipo.ink. Nespornou výhodou coworkingů je, že zde máte kromě pracovního místa také možnost navazovat pracovní vztahy. Právě na networkingu a propojování coworkerů si zakládají například v libereckém Lipo.inku, kde jednou měsíčně pořádají i tzv. Brain&Breakfast s přednáškou na nějaké zajímavé téma, občerstvením a zároveň příležitostí pro získávání kontaktů a sdílení zkušeností.

Naším cílem je nabízet něco víc než jen pracovní židli a stůl. Chceme propojovat lidi mezi sebou. A máme radost, že díky společným snídaním a dalším akcím se coworkeři i firmy, které sídlí u nás v budově, poznají a častokrát i zjistí, že mohou spolupracovat a vzájemně si být prospěšní,“ přibližuje Denisa Sedlická, Head of Facilities Lipo.inku.

Pro telefonáty můžete v Lipo.inku využívat odhlučněné prostory. A pokud zde chcete mít svoje fixní místo se skříňkou, i to je možné. V tom nejvyšším tarifu jsou zahrnuty prostory sdílené kanceláře 24/7 s přístupem k internetu, skříňka nejen u stolu, ale i v šatně, místo v kolárně, interní podnikatelská ambulance, kdy vám odborníci poradí s business dotazy a podobně vyjdou na 3 500 Kč na měsíc za osobu.

A nevýhody coworkingu? Extrémní introverti se zde nemusí cítit jako ryba ve vodě, protože koncept sdílených kanceláří přímo vybízí k navazování kontaktů. 

Prostory tu najdou také firmy nebo start-upy. Pro porady, brainstormingy, prezentace nebo školení jsou v Lipo.inku k pronájmu zasedací místnosti. Za tu nejmenší o rozloze 18,27 m2 zaplatíte 270 Kč/hodina. Ta největší má 187,82 m² a pronájem na hodinu vychází na 2 773 Kč.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lipo.ink

Štítky podnikání, kanceláře, zájem, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Držet kancelář není zrovna laciné. Lidé často hledají levnější alternativy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.