Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Paliva v Libereckém kraji dál zlevňují, benzin je pod 39 korunami za litr

Paliva v Libereckém kraji dál zlevňují, cena benzinu je pod 39 korunami. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,72 Kč, před týdnem byl o 29 haléřů dražší. Levnější byl naposledy počátkem dubna. O 46 haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,65 koruny, nejméně od začátku února. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 2,25 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili zhruba o šest korun na litru méně.

Ceny paliv výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta se od té doby dostala v kraji nejvýš 13. března 2022, kdy byl litr v průměru za 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta loni 28. května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, když za litr řidiči platili v průměru 35,20 koruny.

Pohonné hmoty zlevňují v celém Česku, benzin zlevnil od minulého týdne o dalších 32 haléřů, aktuálně za něj řidiči dají v průměru 38,77 koruny. Nafta se prodává průměrně po 36,87 Kč, před týdnem byla o 37 haléřů dražší. Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,34 Kč. Naftu tam mají průměrně po 36,14 koruny. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, litr benzinu tam přijde průměrně na 39,38 Kč, nafta je po 38,31 Kč za litr.

V Libereckém kraji jsou ceny paliv pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 38,33 Kč a nafta po 36,28 koruny. Nejvíc platí za benzin motoristé na Liberecku, kde je litr průměrně za 38,88 Kč. Nejdražší naftu mají na Jablonecku, za litr tam řidiči dají v průměru za 36,91 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska. Za poslední týden i tam ceny paliv klesly, alespoň u čerpací stanice AB nedaleko česko-polské hranice. Paliva tam zlevnila v přepočtu zhruba o 20 haléřů, za litr nafty dnes chtěli 6,62 zlotého (38,28 Kč), benzin zlevnil na sedm zlotých (40,59 Kč). Dál od hranic lze v Polsku tankovat i levněji. I v Liberci šly od minulého týdne ceny dolů, litr benzinu je možné pořídit od 37,50 Kč, ceny za litr nafty začínají na 34,90 koruny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Libereckém kraji dál zlevňují, benzin je pod 39 korunami za litr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.