Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Vědci s výrobci spacáků vyvinuli speciální ochranu s nanomembránou

Neprofoukne, nepromokne a ani nezvlhne. Takřka ideální oblečení na náročné turistické výpravy vyvinuli společně vědci z liberecké Technické univerzity (TUL) a výrobci outdoorových potřeb z Liberce, z firmy OutdoorKWAK.

Membrána ochrání peří před vlhkostí a vodou, takže spacák nebo bunda vás zahřejí i v dešti. Unikátní spojení péřového výrobku a nanomembrány chrání užitný vzor.

Je to přidaná hodnota, která výrazně přispívá k udržení tepla a komfortu péřových spacáků a oděvů v nepříznivém počasí. Kombinace nanomembrány a peří na trhu zatím není,“ uvedl Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL, který se společností OutdoorKWAK na vývoji oděvů s nanomembránou spolupracuje.

Vůči péřovým výrobkům mají někteří lidé výhrady, protože v nich promoknou. S nanomembránou tyto obavy odpadají. Oděv nebo spacák má vysoký vodní sloupec a je větruodolný. A protože je membrána lehoučká, oděv nenabývá na váze,“ vyjmenoval přednosti nanotechnologie spolumajitel společnosti OutdoorKWAK David Pařízek.

Novou technologii nyní v liberecké firmě zavádí do výroby ve velkém. Používají ji nejen do spacáků a bund, ale také do vest, kalhot, sukní či rukavic a dalších oděvů nebo fusaků do kočárků. Nyní vyvíjejí také odklápěcí rukavice, které v rámci své diplomové práce navrhla studentka inženýrského studia Dominika Reslová z katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL.

Je to pro nás velmi motivující spolupráce a důkaz, že se vyplatí jít s dobrými nápady nejen za velkými firmami a hráči v oděvním průmyslu, ale spolupracovat i s menšími firmami, které jsou při vývoji novinek progresivní a umí do toho jít s tou správnou dávkou nadšení,“ dodal Knížek.

Spolupráci s univerzitou firma oceňuje. „Získáváme tak odbornost podpořenou zkušenostmi s vývojem, cenné informace o materiálech a technologické know-how. Navíc máme to štěstí, že liberecká textilní fakulta má vynikající pověst, která dodává našim výrobkům další punc kvality,“ uzavírá Eva Hrstková, spolumajitelka společnosti OutdoorKWAK.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL, OutdoorKwak

Štítky oblečení, Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci, peří, bunda, textilie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci s výrobci spacáků vyvinuli speciální ochranu s nanomembránou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.