Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Průměrná mzda v Libereckém kraji po dvou letech reálně vzrostla. Blíží se 40 tisícům

Průměrná mzda v Libereckém kraji vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 7,1 procenta na 39 210 korun. Podle předběžných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) si zaměstnanci polepšili o 2613 korun. Spotřebitelské ceny se ale ve stejném období zvedly o 2,1 procenta, při započtení inflace se tak reálně výdělky zaměstnanců v Libereckém kraji zvýšily o 4,9 procenta.

Celkově v Česku do konce března vzrostla průměrná mzda o sedm procent na 43.941 korun, reálně ale kvůli inflaci mzdy v zemi vzrostly o 4,8 procenta. Růst mezd v Libereckém kraji byl nadprůměrný, výraznější byl jen na jižní Moravě, v Ústeckém a Plzeňském kraji a ve středních Čechách. Za celostátním průměrem přesto mzdy v Libereckém kraji o 4731 korun zaostávají a patří v zemi k těm nižším. Hůř platí zaměstnance jen v Karlovarském, Olomouckém, Pardubickém a Zlínském kraji.

Nejvyšší mzdy tradičně vypláceli zaměstnavatelé v Praze, kde v průměru zaměstnanci brali 56 372 korun hrubého měsíčně. Přestože tam mzdy vzrostly jen o 6,2 procenta, což je mezi kraji nejméně, v absolutních číslech byl přírůstek nejvyšší - v průměru si zaměstnanci v hlavním městě polepšili o 3313 korun. Naopak nejméně platili své zaměstnance v Karlovarském kraji, kde průměrná mzda dosáhla 37 089 korun, meziročně vzrostla 6,9 procenta a zaměstnanci dostali navíc v průměru 2383 korun hrubého měsíčně.

Reálný růst mezd zaznamenali statistici znovu po dvou letech, loni a předloni mzdy v Libereckém kraji vlivem vysoké inflace reálně klesaly. V roce 2022 v prvním čtvrtletí klesly mzdy reálně o čtyři procenta, před rokem o 6,6 procenta. Předtím vždy mzdy rostly, reálný pokles mezd zaviněný vyšší inflací zaznamenaly statistky v kraji kromě předchozích dvou let naposledy v prvním čtvrtletí 2013.

Navzdory oživení v Libereckém kraji v prvním čtvrtletí klesla zaměstnanost. Firmy v kraji zaměstnávaly na konci března 142 300 lidí, což bylo zhruba o 200 méně než ve stejném období loňského roku. Propouštět zaměstnavatelé začali už ve druhém čtvrtletí loňského roku, od té doby počty zaměstnanců klesají. Ve srovnání s obdobím před covidem zaměstnanců v kraji výrazně ubylo, v prvním čtvrtletí roku 2019 bylo podle ČSÚ v kraji v zaměstnaneckém poměru 148 400 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky peníze, mzdy, výplata, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Libereckém kraji po dvou letech reálně vzrostla. Blíží se 40 tisícům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.