Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I 11 minut rychlé chůze může zlepšit vaše zdraví. EUC a Sokol spouštějí novou kampaň, která má Čechy motivovat k pohybu a péči o zdraví

PR článek

Pár minut svižné chůze nebo schody místo výtahu. Malé změny v pohybových návycích mohou mít pozitivní efekt na zdraví a pokud je spojí s preventivními prohlídkami u lékaře, mohou Češi pro své tělo udělat hodně. S vyšší tělesnou hmotností – nadváhou či obezitou – se totiž potýká více než 60 % obyvatel naší země.

Pod heslem Zdraví nazdar! vyzývá skupina EUC veřejnost k odboji proti největšímu nepříteli Česka. Cílem je motivovat lidi k pohybu, aktivní péči o své zdraví a boji proti špatné kondici. Kampaň spouští zdravotnická skupina EUC ve spolupráci s Českou obcí sokolskou při příležitosti XVII. všesokolského sletu.

Přirozený pohyb, jako je chůze nebo u dětí aktivní hra venku, se z našich životů vytrácí. Důsledkem je rostoucí počet lidí s nadváhou až obezitou, přičemž statistiky a trendy dalšího vývoje jsou alarmující. Podle Českého statistického úřadu má nadváhu zhruba 40 % obyvatel ČR, z toho 33 % žen a 47 % mužů. Obezitou pak u nás trpí přibližně 20 % populace, z toho 18 % žen a 21 % mužů. Celkově se tedy vyšší tělesná hmotnost (ve formě nadváhy až obezity) vyskytuje u více než 60 % populace.

Nedostatek pohybu a kila navíc přitom stojí za řadou chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka, rakovina, kloubní obtíže, ale také deprese. S cukrovkou se léčí již každý desátý Čech a kardiovaskulární nemoci jsou u nás stále nejčastější příčinou úmrtí. Přitom až 90 % obézních lidí trpí cukrovkou 2. typu, 45 % vysokým krevním tlakem.

„Přestože se průměrná délka života prodlužuje, stále více lidí tráví jeho značnou část v nemoci a potřebuje nákladnou péči. Přitom nejčastějším onemocněním, jako jsou kardiovaskulární choroby nebo cukrovka 2. typu, lze předcházet důslednou životosprávou, jejíž přirozenou součásti by měl být i pravidelný pohyb,“ říká MUDr. Michal Bednář, MBA, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC.

Malými krůčky k velké změně

Otočit své každodenní návyky o sto osmdesát stupňů ale může být velmi obtížné. Pro mnoho lidí může být představa, že tráví několikrát týdně desítky minut cvičením, spíše frustrující a nereálná. Odborníci ze zdravotnické skupiny EUC proto připomínají, že i malé změny mohou mít velký efekt, navíc s pozitivním dopadem na naše zdraví. Vědecký tým z Cambridge například ve své nedávné studii zveřejnil, že pouhých 11 minut středně intenzivní fyzické aktivity, například rychlejší chůze, výrazně snižuje riziko řady onemocnění. Tato každodenní aktivita může mít pozitivní vliv na prevenci kardiovaskulárních, ale i nádorových onemocnění.

Chůze navíc pomáhá snižovat pracovní stres a působí i jako prevence proti artritidě. Také zlepšuje paměť, spánek či kognitivní funkce. Podobně je tomu i při chůzi do schodů, kdy lze za 15 minut dosáhnout stejné intenzity tréninku jako při půlhodinovém běhu. Aktivita má navíc jak fyzické, tak i psychické přínosy.

Nová kampaň Zdraví nazdar!

S cílem motivovat Čechy, aby se aktivně podíleli na svém zdraví, se proto spojila zdravotnická skupina EUC s Českou obcí sokolskou, lídrem v oblasti sportu pro všechny. Společně připravili osvětovou kampaň s příznačným názvem Zdraví nazdar! „Velké změny se mohou zdát obtížné, proto poukazujeme na to, že se začíná od těch malých. V kampani navazujeme na naše známé motto, že vedeme Čechy k pohybu a společné aktivitě – a nyní dodáváme, že je vedeme i ke zdraví. Protože nejdůležitější je začít a každý pohyb se počítá,“ říká Martin Chlumský, starosta České obce sokolské.

V rámci kampaně vznikla série instruktážních cvičebních videí od sokolských metodiků i tipy na drobné změny, které může každý pohodlně zařadit do svého dne. „Sokol vnímáme jako jeden ze stabilních prvků české společnosti, který se také stará o zdraví lidí. Naším společným zájmem je nyní motivovat je k pohybu a odpovědnosti i aktivní péči o své zdraví,“ uvádí Michal Bednář z EUC. Zároveň dodává, že nedílnou součástí péče o zdraví by měly být také preventivní prohlídky, které mohou včas odhalit závažná onemocnění.

Podle průzkumu se obavy Čechů nejčastěji týkají jejich zdraví a právě preventivní prohlídky, které jsou navíc v drtivé většině hrazeny ze zdravotního pojištění, jim mohou vrátit pocit jistoty a bezpečí. V rámci kampaně Zdraví nazdar! je proto k dispozici i kalkulačka prevence, ve které si lidé mohou ověřit, na jaká vyšetření mají ve svém věku nárok. Právě informovanost a aktivní přístup jsou podle podporovatelů kampaně těmi hlavními stavebními kameny v péči o vlastní zdraví.

Malé změny v denních návycích, které mohou mít velký vliv na vaše zdraví:
• Buďte aktivní společně s dětmi nebo rodiči i prarodiči. Choďte na procházky.
• Choďte do práce pěšky nebo vystupte o zastávku dříve. Každý krok navíc se počítá!
• Využijte schody místo výtahu. S každým schodem zlepšujete svou kondici.
• Dlouhotrvající sezení přerušte protažením a drobnými cviky.
• Nastavte si se svými dětmi pravidla pro používání mobilních zařízení.
• Nahraďte krátké cesty autem nebo veřejnou dopravou jízdou na kole.
• Pusťte si oblíbenou hudbu a tancujte. Tanec nejenže posiluje svaly a zlepšuje vytrvalost, ale také zlepšuje náladu a snižuje stres.
• Pečujte o své zdraví společně s odborníky. Pravidelně hlídejte termíny svých preventivních prohlídek a informujte se o tom, na které z nich máte zdarma nárok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky EUC klinika, Sokol, nová kampaň, preventivní prohlídka, přirozený pohyb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I 11 minut rychlé chůze může zlepšit vaše zdraví. EUC a Sokol spouštějí novou kampaň, která má Čechy motivovat k pohybu a péči o zdraví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.