Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zlepšovat se a být s kamarády. Co baví děti v lezeckém klubu LK Boulder?

PR článek

Prima komunita, zábavné hry, pestré lezecké tréninky, poměřování sil v závodech. Také proto děti z Liberce a okolí rády navštěvují sportovní klub LK Boulder. Ten v úterý 11. června pořádá od 15 hodin na lezecké stěně Boulder Point nábor nových členů.

„Sejdeme se na Boulder Pointu, hlavně přijít včas, na recepci směníme klubovou kartičku za klíček od skříňky v šatně a jdeme se převléct,“ začínají popisovat Laura, Ema a Jana, jak probíhají tréninky v lezeckém klubu LK Boulder, jehož domácí stěnou je právě Boulder Point v libereckých Ruprechticích. Dívkám je od deseti do dvanácti let a setkávají se jednou týdně ve stejné tréninkové skupině.

„Začala jsem sem chodit, protože sem chodila moje kamarádka a žádný jiný sport jsem mezi svými volnočasovými aktivitami neměla,“ říká Laura. Na to se přidávají ostatní, že v klubu potkaly spoustu nových kamarádů.

„Jen je otravné, když kluci někdy při rozcvičce zlobí. Zdržují a musíme na ně čekat,“ dodává uvědoměle Ema.

Přirozený a komplexní pohyb

Zejména u mladších dětí probíhá zahřátí převážně formou hry. Když neprší, rozcvička se odehrává venku, aby děti byly na čerstvém vzduchu. Starší děti pak více pracují například také s mobilizačními cvičeními nebo automasáží chodidel.

„Někteří rodiče se bohužel mylně domnívají, že celá tréninková jednotka sestává pouze z pohybu na stěně, z lezení. Přitom neméně důležitá je pro děti všeobecná sportovní příprava a průprava. Snažíme se a chceme děti pohybově rozvíjet po všech stránkách,“ vysvětluje manažerka klubu Eva Fryšarová.

A to i přesto, že se lezení řadí ke komplexním aktivitám, které tělo nezatěžuje (a nepřetěžuje) jednostranně, jako některé jiné sporty.

Pro děti představuje lezení přirozený pohyb. Podporuje jejich psychomotorický vývoj, a nejen proto je často doporučováno fyzioterapeuty. Stejně jako každý sport, tak i lezení má pozitivní vliv na oběhový a dýchací systém a pohybový aparát. Lezení zlepšuje koordinaci i koncentraci. Zaměstnává hlavu, protože nad jednotlivými pohyby a krokovými sekvencemi se vyplatí přemýšlet.

Různorodá náplň tréninků

Hurá na boulderovku! „Tam si nejprve krátce zopakujeme pravidla bezpečného počínání na stěně. Obujeme si lezečky, které nám v klubu pokaždé půjčují, a přichází samotný lezecký trénink,“ popisuje malá Jana. „Líbí se mi, jak nám trenéři vše dobře vysvětlují, radí, jak danou cestu lézt, kde se chytit, …“ dodává. Mezi její nejoblíbenější lezecká cvičení patří tzv. odemykání, kdy si svěřenci musí chyt nejprve „odemknout“ nohou, zvednout ji poměrně vysoko, a pak na něj teprve mohou sáhnout i rukou. „To mě naopak nebaví,“ oponuje kamarádka Laura. Ema je nejvíc nadšená z traverzování, kdy se neleze vzhůru, ale naopak horizontálně.

To pokročilejší děti se rozlézají na pro ně snadných cestách přibližně klasifikace 6A. Nacvičují precizní práci s chodidlem na stupu. Simulují závod od přelezů snadných boulderů po ty nejtěžší. Ideálně na první pokus. Pracují na síle na kampusu nebo lištách, více zapojují spray wall. Drilují vytrvalost.

„Trénink vytrvalosti mám nejradši, protože není vyloženě těžký fyzicky. Lezeme lehčí cesty po delší dobu,“ říká čtrnáctiletý Ondřej ze závodní skupiny lezeckého klubu LK Boulder. Ta trénuje až třikrát týdně. „Baví mě sledovat svůj progres a baví mě, že se tu potkávám s kamarády, se kterými si můžeme vzájemně radit, hecovat se,“ doplňuje s tím, že aby se zlepšil, zařazuje i cvičení doma. Na Boulder Pointu má vylezeny ty nejtěžší cesty – za 7C.

Konec tréninku, který zpravidla trvá 90 minut, patří závěrečnému zklidnění a protažení. Pak už se děti a mládežníci mohou těšit zase na to, co pro ně kvalifikovaní trenéři nachystají příště.

Staňte se členem lezeckého klubu

Líbilo by se něco takového i vašim dětem? Dorazte s nimi na náborový den do lezeckého klubu LK Boulder. Seznámení se s klubem a lezením proběhne v úterý 11. června mezi 15. a 18:30 hodinou na lezecké stěně Boulder Point (Rychtářská 1183/8a, Liberec-Ruprechtice).

Zájem o sportovní lezení, kam se bouldering řadí, roste. LK Boulder z.s. je sportovní lezecký oddíl v Liberci. Nabízí pravidelnou sportovní činnost pro děti od 6 let a mládež. Specializuje se na sportovní výchovu mládeže a přípravu na nový olympijský sport – sportovní lezení. To zaznamenává svůj rozkvět také díky úspěchům lezce Adama Ondry.

Vedle toho se v klubu zábavnou formou věnují už předškolákům od 3 let s cílem podněcovat v nich lásku k pohybu již od toho nejútlejšího věku.

Přestože jsou v LK Boulder pyšní na to, že se s dětmi pravidelně účastní závodů ve sportovním lezení, plně respektují rekreační sport (a přání rodičů) a nekladou tlak na výkon. Nejde totiž jen o sport, ale i o budování morálních hodnot: smyslu pro fair play, týmovost, etiku ve sportu, přátelství na celý život.

Spolek pořádá vlastní sportovní akce – závody pro děti i dospělé, příměstské tábory či workshopy a přednášky. Je registrován pod Českým horolezeckým svazem.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lezení, Bouldering, Sport, Děti, Trénink, Kroužky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlepšovat se a být s kamarády. Co baví děti v lezeckém klubu LK Boulder?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.