Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zámecké slavnosti se konají již tuto neděli ve Svijanech: 8. výročí otevření zámku

PR článek

V červnu roku 2016 se po úspěšné kompletní rekonstrukci slavnostně otevřel Zámek Svijany. Od té doby se staly Zámecké slavnosti každoroční tradicí. Letos se uskuteční v neděli 16. června a návštěvníky na nich čeká bohatý program pro celou rodinu plný zábavy, hudby, řemesel a pohádek.

Zámecká zahrada ožije tradičním jarmarkem s řemeslnými výrobky včetně pestré pivní a gastronomické nabídky. Návštěvníci si na dobové střelnici vyzkouší lukostřelbu nebo si ve venkovní peci z doby bronzové, která je v provozu jen pár dní v roce, upečou vlastní chléb. Děti se mohou těšit na malování na obličej, dobový kolotoč, skákací hrad, tvořivé dílničky nebo projížďky na ponících.

Program slavností nabídne divadelní, pohádková, šermířská i kouzelnická vystoupení. Pro děti jsou připraveny speciální prohlídky zámku s pohádkovými postavami a zábavnými úkoly, zatímco dospělí se podívají do pivovaru.

Ke slavnostnímu otevření Zámku Svijany byl speciálně uvařen kroužkovaný ležák Zámek, který nebude chybět ani tentokrát. Letošní novinkou Pivovaru Svijany je kroužkový ležák 460, který připomíná 460. výročí založení pivovaru a poprvé ho širší veřejnost bude moci ochutnat právě na Zámeckých slavnostech.

„Vyhlášené pivní lázně, Zámecká kaple s restaurovanými freskami nebo unikátní expozice Neolitu a Eduarda Štorcha nejsou jedinými lákadly k návštěvě Zámku Svijany. Hosty k nám pravidelně přivádí i řada zajímavých akcí pro celou rodinu. Vedle zářijových oslav svátku patrona české země a také českého piva, svatého Václava, jsou stále oblíbenější červnové Zámecké slavnosti, které připomínají úspěšnou rekonstrukci a otevření památky pro veřejnost,“ říká manažer Zámku Svijany Libor Stejskal. „Letošní osmý ročník přinese celodenní program na zámeckém nádvoří i v zámecké zahradě. Na své si přijdou dospělí i děti, zájemci o historii i milovníci piva a dobrého jídla.“

Kromě návštěvy expozic zámku mohou zájemci zblízka nahlédnout do tradiční výroby svijanského piva. „Online rezervaci prohlídky pivovaru je nutné provést na webových stránkách Zámku Svijany,“ upozorňuje Libor Stejskal. „Během Zámeckých slavností budou na našich recepcích v prodeji výhodné dárkové poukazy až s dvacetiprocentní slevou na oblíbené hry Putovní Arcana a Zámecká Arcana II. – Proti času, a dále na koupele v Pivních lázních Svijany.“

Zámek Svijany

První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu. V roce 2021 byl areál zámku rozšířen o pivní lázně, využívající kvalitní pivovarské suroviny sousedního pivovaru.

Ohodnoť článek

Štítky svijany, pivo, pivovar, slavnosti, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecké slavnosti se konají již tuto neděli ve Svijanech: 8. výročí otevření zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.