Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Liberecká stavební společnost BREX je v úpadku, věřitelům dluží 179 milionů

Liberecká stavební společnost BREX je v úpadku, věřitelé mají čas do konce července přihlásit své pohledávky, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku. K přihláškám, které budou podány později, nebude soud přihlížet a takto uplatněné pohledávky se v insolvenčním řízení neuspokojují, upozorňuje v usnesení soudkyně Petra Netoličková. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal v květnu kvůli předlužení jednatel společnosti BREX, žádá povolení reorganizace.

BREX dluží věřitelům bezmála 179 milionů korun, podnik měl problémy delší dobu, už na konci dubna omezil práce na rekonstrukci přehrady Harcov v Liberci, kde je subdodavatelem, o pár dní později stáhla firma dělníky i techniku z rekonstrukce krajské silnice v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku. Liberecký kraj má kvůli insolvenci stavební firmy v ohrožení devět staveb za půl miliardy korun, pro některé bude muset najít nové dodavatele. „Hledáme možnosti, jak smlouvy ukončit," řekl již dříve hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Dlužník konstatuje, že se v tento okamžik nachází v úpadku ve formě druhotné platební neschopnosti a předlužení, neboť jeho splatné závazky převyšují hodnotu jeho jmění," uvedl jednatel v návrhu. Firma podle něj není schopna dostát závazkům vůči věřitelům, na účtech měla v době podání návrhu jen necelých 380.000 korun. BREX, který zaměstnává 77 lidí, sice disponuje také hmotným majetkem zhruba 73,595 milionu korun a pohledávkami bezmála 93,489 milionu korun, ani to ale podle jednatele k úhradě závazků nestačí.

Do problému se podle jednatele dostal BREX už koncem loňského roku, když se mu nedařilo snižovat objem nedokončené výroby, kvůli klimatickým podmínkám se přerušily práce na řadě zakázek. Aktuálně firma odhaduje, že v nedokončené a nevyfakturované výrobě zůstávají práce za 30 až 40 milionů korun. Situaci ještě na konci dubna zhoršil požadavek Raiffeisenbank, aby firma splatila kontokorentní a revolvingový úvěr, potřebných více než 37 milionů korun ale BREX nemá.

Své pohledávky za více než 21 milionů korun zatím v insolvenčním řízení přihlásilo 38 věřitelů. U pobočky krajského soudu v Liberci se 2. září uskuteční přezkumné jednání a po něm schůze věřitelů. Rozhodnout by měli věřitelé o tom, zda přistoupí na reorganizaci společnosti, nebo ji pošlou do konkurzu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Radek Petrášek

Štítky ČR, stavby, soud, firmy, BREX, úpadek, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká stavební společnost BREX je v úpadku, věřitelům dluží 179 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.