Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kroužkovaný prémiový ležák 460 ze Svijan ochutnáte jen letos

PR článek

Pro oslavy 450 let od založení svijanského pivovaru uvařil před deseti lety sládek Petr Menšík prémiový ležák 450. Letošní 460. výročí si podle něj zasluhuje ještě výjimečnější pivo. Recepturou navazuje nová „čtyřistašedesátka“ na prémiový ležák 450, na novou úroveň jej ovšem pozvedá dodatečné zakvašení rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a třetí kvašení v sudu.

„Prémiový ležák 450 byl v roce 2020 vyhlášen za nejlepší ležák českého stylu na světě, s letošním výročním pivem jsme proto nemohli jeho pověsti zůstat nic dlužni. Nové ušlechtilé pivo z rodiny 450 je proto opět vyrobeno z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu) a humnového sladu z nezávislých sladoven, jak si nepochybně zaslouží,“ říká Petr Menšík. „Tradiční postup -  tedy kvašení v otevřených kádích na spilce a dlouhé zrání v ležáckých tancích - pak navíc korunuje druhé a třetí kvašení, které mu propůjčuje charakteristickou chuť. S obsahem alkoholu 4,6 %, jantarovou barvou a plnou chutí se, jak věřím, stane zlatým hřebem letošních oslav 460. výročí založení jednoho z nejstarších českých pivovarů.“

V premiéře se 460 bude čepovat na červnových Zámeckých slavnostech na Zámku Svijany, ale již od 4. června bude na čepu Pivovarské restaurace ve Svijanech. Jako první mimo pivovar a svijanskou Pivovarskou restauraci ji mohou na konci června ochutnat hosté při otevření nových expozic „Kde se pivo pije … Staré hostince v Turnově a okolí“ a „Kde se pivo vaří… Historie pivovarnictví na Turnovsku“ v Muzeu Českého ráje v Turnově. Od 27. června se v Muzeu bude 460 čepovat v dobově vybavené hospodě stylizované do časů první republiky s vlastní edicí podtácků a výčepním stolem s jedinečnou grafikou pouze pro tuto událost.

Přes léto si ji pak užijí návštěvníci srpnových Dnů svijanského piva v Liberci, Svijanského pivobraní, Vizovického Trnkobraní a zářijových Svatováclavských slavností ve Svijanech. Od začátku listopadu do konce roku pak bude na čepu vybraných svijanských restaurací. „V tomto případě jde skutečně jen o pivo na jeden rok. Kdo jej neochutná letos, neochutná je vůbec,“ dodává sládek.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pivovar svijany, svijany, pivo, 460

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kroužkovaný prémiový ležák 460 ze Svijan ochutnáte jen letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.