Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Liberecký kraj už zná Vesnici roku 2024. Všelibice zaujaly novou školkou i inovacemi

Krajské kolo soutěže Vesnice roku v konkurenci dalších třinácti obcí ovládly Všelibice nedaleko Českého Dubu. Hodnotilele zaujala společenským životem, inovacemi i novou školkou a dalšími projekty, které chystá. Obec tak postoupila do republikového finále a obdrží také finanční ohodnocení.

„V Libereckém kraji se do letošního, osmadvacátého ročníku soutěže přihlásilo osm obcí z Liberecka, dvě obce z Jablonecka, dvě ze Semilska a dvě z Českolipska. Přihlášené obce komise hodnotila v oblastech, jakými jsou koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce,“ řekl Jiří Ulvr (Starostové pro LK), krajský radní pověřený řízením odboru hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova, který společně s ostatními subjekty soutěž v Libereckém kraji pořádá.

Všelibice pak zaujaly novou mateřskou školou, opravou obecního úřadu a hasičské zbrojnice. Obec má dlouhodobou koncepci rozvoje, plánuje například výstavbu bydlení pro seniory nebo obecního rybníku. Aktivní je obec i na sociálních sítích, využívá elektronickou úřední desku a na obecním úřadu je fotovoltaická elektrárna.

V obci se také koná řada akcí. Koná se zde celosvětový sraz motocyklů do 50 kubických centimetrů, takzvaných fichtlů. Všelibice také disponují kulturním sálem a koupalištěm.

Obec za vítězství v krajském kole obdrží vedle Zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši 1 250 tisíc korun z ministerstva pro místní rozvoj. Liberecký kraj umožní vítězi krajského kola čerpat dotaci z Programu obnovy venkova ve výši 500 tisíc korun.

Oslava vítězství pak proběhne 8. srpna přímo ve Všelibicích. Na začátku září pak bude z třinácti finalistů vybrána vítězná vesnice roku.

V soutěži ale byly oceněny i další obce. Modrou stuhu za společenský život získala obec Roprachtice na Semilsku, Bílou stuhu za činnost mládeže obec Polevsko z Českolipska. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obdržel Mníšek na Liberecku. Fialová stuha za inovace míří do Svijan na Liberecku.

Vesnice roku 2024 v Libereckém kraji

Zlatá stuha – krajský vítěz
Všelibice (okres Liberec)

Modrá stuha – za společenský život
Roprachtice (okres Semily)

Bílá stuha – za činnost mládeže
Polevsko (okres Česká Lípa)

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí
Mníšek (okres Liberec)

Fialová stuha – za inovativní obec
Svijany (okres Liberec)

Skokan roku
Janův Důl (okres Liberec)

Ocenění za rozvoj venkova
Dubnice (okres Česká Lípa)

Zvláštní ocenění komise – za aktivní přístup občanů
Pertoltice (okres Liberec)

Cena naděje pro živý venkov – za místní spolkový život a občanskou společnost
Pertoltice (okres Liberec)

Cena za kvalitní květinovou výzdobu v obci (Fulínova cena)
Polevsko (okres Česká Lípa)

Vesnická knihovna Libereckého kraje roku 2024
Hlavice (okres Liberec)

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky
Dlouhý Most (okres Liberec)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky vesnice roku, všelibice, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj už zná Vesnici roku 2024. Všelibice zaujaly novou školkou i inovacemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.