Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Odchyt syslů v Hodkovicích kvůli DNA. Na letišti jich žijí stovky

Pracovníci CHKO Český ráj se v minulých dnech vydali na letiště do Hodkovic. Na nejsevernější lokalitě u nás zde žije početná kolonie syslů obecných a bylo potřeba zjistit, jak se jim v těchto podmínkách daří. A vzhledem k tomu, že před pár lety tu žili poslední tři, nyní jsou jich stovky a prospívají dobře.

„Podařilo se odchytit cca 30 jedinců, kterým byla změřena jejich váha, určili jsme pohlaví a přibližné stáří,“ uvedlo CHKO na facebooku.

Hlavním důvodem odchytů bylo získání DNA vzorku, který se odebírá odstřihnutím nepatrného kousku ušního boltce. „Získané vzorky budou analyzovány zejména ke zjištění genetické bohatosti tohoto druhu na lokalitě v Hodkovicích, ale i v rámci celé republiky,“ dodalo CHKO.

Analýza genetické variability umožňuje vědcům lépe porozumět dynamice populace, příbuzenským vztahům mezi jedinci a případným hrozbám, kterým tato populace čelí. „Výsledky budou o to zajímavější, že místní populace čelila v tomto desetiletí takřka vyhynutí, kdy zde přežívali pouze 1-3 jedinci a bylo zde nutné přistoupit k posílení takzvanou repatriací, kdy na letiště v Hodkovicích bylo vypuštěno 2x20 jedinců z odchovů v zoologických zahradách.“

A zdá se, že se tento záměr povedl, současné odhady početnosti sysla obecného na hodkovickém letišti se pohybují v řádu až vyšších stovek jedinců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CHKO Český ráj

Štítky sysel, hodkovice, letiště, chko český ráj, odchyt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odchyt syslů v Hodkovicích kvůli DNA. Na letišti jich žijí stovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.