Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Zastavte plýtvání jídlem a kupte ho za nižší cenu. Nesnězeno dorazilo do Liberce

Anti-food waste platforma Nesnězeno dorazila do Libereckého kraje. Přidat se k ní může každý. Ať už podnik, který chce nabídnout levněji neprodané potraviny anebo strávník, který rád jídlo zachrání před vyhozením a koupí jej. Prostřednictvím platformy Nesnězeno už lidé v České republice zachránili více jak 650 tisíc tun potravin.

Každý Čech ročně vyhodí až 91 kilogramů potravin, což je za celou Českou republiku 1,9 tun ročně. Platforma Nesnězeno proto umožňuje svým uživatelům zakoupit balíčky jídla, které by jinak skončily v koši, s minimálně 50% slevou oproti původní hodnotě. Do platformy se mohou přidat i restaurace, kavárny či pekárny a další prodejci potravin, kterým na konci dne zbývá jídlo, jež by museli vyhodit, nebo potraviny s blížícím se datem spotřeby. Češi tak již zachránili v ČR přes 650 tun potravin v celkové hodnotě bezmála 52 milionů Kč.

Čtvrtinu prodaných balíčků na platformě Nesnězeno tvoří jídla z restaurací, 18 % pekárny, 27 % obchody s jídlem, 20 % kavárny a 7 % pak cukrárny. Od 10. června na Nesnězeno zachraňovat potraviny i lidé v Libereckém kraji. Nesnězeno zde spolupracuje s obchodním řetězcem Penny, se kterým se v České republice společně podařilo zachránit přes 100 tisíc balíčků potravin v celkové hmotnosti více jak 350 tisíc tun. Do spolupráce v Liberci se zapojily také desítky dalších partnerů. Kromě řetězce PENNY je to také Náš chléb, restaurace Fabrica, Nakraji, Mass.na, Spižírna, Knihovní kavárna, Indická a Nepálská restaurace Gurkha, Kofein plac a řada dalších. A další podniky se postupně připojují.

Nesnězeno pokračuje v expanzi do regionů a věříme, že lidé v Liberci a okolí se k naší misi za záchranou potravin připojí. Vidíme totiž, že zájem o zvýhodněné balíčky potravin neustále roste, a chceme, aby tato možnost nebyla jen výsadou těch největších měst, ale mohli ji využít i zákazníci v regionech a menších obcích, kde navíc velmi dobře fungují místní komunity. Každý zachráněný balíček jídla a každý nový partner v podobě restaurace, obchodu nebo třeba kavárny, má pro nás obrovský smysl,“ dodal spoluzakladatel Nesnězeno, Jakub Henni.

Nesnězeno funguje jednoduchým způsobem. Zapojené podniky mohou na webu či v aplikaci nabídnout balíček potravin či jídel, které by jinak bylo nutné vyhodit, se slevou 50-70 %. Uživatel si je koupí a pak vyzvedne v provozovně, kde ho může sníst nebo si ho odnést domů. Díky tomu nejen ušetří, ale zároveň zachrání kvalitní jídlo a pomůže omezit plýtvání potravinami. Tipy, kam si pro jídlo zajít, ale i recenze na zachráněné balíčky si lidé předávají také ve skupinách na sociálních sítích.

Vítáme spuštění platformy Nesnězeno v Libereckém kraji i možnosti spolupráce, které otevírá pro místní restaurace, kavárny a další provozovny. Věříme, že vedle Potravinové banky, kterou dlouhodobě podporujeme a která dle zákona spolupracuje s obchodními řetězci, drobnými výrobci potravin, farmáři či pěstiteli, pomůže Nesnězeno předcházet zbytečnému plýtvání jídlem a bude další alternativou v této oblasti,“ řekla náměstkyně primátora pro sociální záležitosti Martina Teplá (ANO).

Restaurace, kavárny, pekárny, obchody s potravinami, ale třeba i květinářství se mohou na platformu kdykoliv připojit a získat měsíční dodatečný příjem v průměrné výši 25 000 korun. Kromě finanční stránky se podnik také snáze zviditelní mezi uživateli, kteří se díky pozitivní zkušenosti s nákupem zvýhodněného balíčku mohou příště vrátit pro nákup za plnou cenu. Pozitivní dopad zapojení do Nesnězeno potvrzuje i fakt, že drtivá většina partnerů zůstává na platformě dlouhodobě.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nesnězeno

Štítky plýtvání, potraviny, Nesnězeno, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastavte plýtvání jídlem a kupte ho za nižší cenu. Nesnězeno dorazilo do Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.