Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Liberecký kraj chce koupit hotel s vysílačem na Ještědu. Mohl by čerpat peníze na obnovu

Už v roce 2008 Liberecký kraj odsouhlasil záměr odkoupit hotel s vysílačem na Ještědu. Jenže k tomu nikdy nedošlo. Až po šestnácti letech v pondělí současné vedení kraje podepsalo s vlastníkem objektu Českými Radiokomunikacemi memorandum, ve kterém se Radiokomunikace zavazují, že do konce letošního roku o prodeji s nikým jiným jednat nebudou. Kraj tak získá čas o koupi ikonické stavby jednat.

„Toto Memorandum podepisujeme v souvislosti se záměrem jednat s Českými Radiokomunikacemi o podmínkách možného odkupu Vysílače a horského hotelu Ještěd při respektování technických podmínek provozu vysílače,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Ještěd je podle ně dominantou kraje. „Ještěd je nejen národní kulturní památkou, ale také jedinou stavbou v republice ve stylu high-tech, která obdržela Cenu Augusta Perreta. Nejdůležitějším ale je, že pro občany regionu, ale i České republiky je dominantou a hlavním symbolem našeho kraje,“ dodal.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Miloš Mastník připustil možné jednání o prodeji objektu. „Případný prodej by byl pochopitelně dojednán tak, aby bylo zajištěno poskytování služeb, které obsluhujeme z vysílače Ještěd, zejména zajištění kontinuity pozemního televizního a rozhlasového vysílání a provozu síťových prvků, včetně radioreleových spojů, záložních zdrojů a nezbytnosti případných záložních řešení, a to v případě prodeje i rekonstrukce,“ řekl.

Podle Mastníka chtějí Radiokomunikace najít takového vlastníka, který hotel s vysílačem citlivě obnoví. A tím by kraj měl být. „Je naším přesvědčením, že pokud by měl Horský hotel a vysílač Ještěd přejit do jiných rukou, tak jedině takových, kde se mu dostane nejlepší péče důstojné jeho významu. Takovým partnerem je pro nás Liberecký kraj,“ potvrdil.

Kraj tak má do konce letošního roku možný prodej vyjednat. „Záměr o koupi hotelu a vysílače by ale mělo projednat a schválit až nové zastupitelstvo, které vzejde v podzimních krajských voleb. Tímto jsme mu připravili pevnou půdu a naznačili možnost způsobu financování,“ doplnil hejtman Půta.

Právě Liberecký kraj by jako vlastník mohl získat dotace na obnovu stavby. To Radiokomunikace nemohou, a to kvůli vlastnické struktuře. V případě citlivé obnovy by pak kraj rád usiloval o zápis stavby na seznam UNESCO.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky ještěd, liberec, memorandum, prodej, unesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce koupit hotel s vysílačem na Ještědu. Mohl by čerpat peníze na obnovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.