Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Frýdlant sníží daň z nemovitosti o pětinu, místní koeficient nastaví na 0,8

Vlastníci nemovitostí ve Frýdlantu budou v příštím roce platit o pětinu nižší daň než letos, rozhodli o tom zastupitelé. Místní koeficient zákonem nastavený na hodnotu jedna sníží vyhláškou na 0,8, vztahovat se bude na všechny nemovitosti a na celé katastrální území. Samotnou vyhlášku bude zastupitelstvo projednávat v září, řekl starosta Dan Ramzer (ODS). Aby vyhláška od ledna 2025 platila, musí ji zveřejnit do 1. října.

Frýdlant se 7400 obyvateli dlouhodobě držel sazbu daně z nemovitosti na stejné úrovni, loni se ale s novelou zákona zvýšila, vedení města se teď rozhodlo využít možnosti a daň pro příští rok snížit, což legislativa nově umožňuje. „Vždy jsme hájili zachování sazby daně na dlouhodobé úrovni, abychom místní nezatěžovali dalšími náklady," doplnil Ramzer. I proto se podle něj vedení města rozhodlo upravit koeficient na 0,8, i když to bude znamenat, že do rozpočtu získá příští rok město o 1,242 milionu korun méně než letos.

Loni Frýdlant na dani z nemovitosti vybral 3,502 milionu korun. Úpravy daně z nemovitosti spojené s úsporným balíčkem vlády ale letos příjmy města zvýší zhruba o 77 procenta na 6,207 milionu korun. Při koeficientu 0,8 by měl Frýdlant příští rok na dani získat téměř 4,966 milionu korun, o pětinu méně. Daně ale zůstanou vyšší než v loňském roce, vlastníci nemovitostí budou platit zhruba o 40 procent víc než v roce 2023.

Obce si mohou stanovit místní koeficient pro všechny nemovité věci na území celé obce, případně jen pro všechny nemovitosti na území jednotlivé části obce. Do loňského roku mohl být místní koeficient v rozmezí 1,1 až pět s přesností na jedno desetinné místo. Vládní konsolidační balíček platný od letošního roku umožnil obcím sazbu daně i snížit - místní koeficient mohou nově nastavit v rozmezí 0,5 až 0,9. Pokud žádný koeficient nestanoví, počítá se jeho hodnota jako jedna. Snížení koeficientu připravují podle zjištění ČTK také například ve Zlíně.

V Libereckém kraji je Frýdlant zatím výjimkou, většinou se obce, které o dani z nemovitosti rozhodovaly, snaží tyto příjmy zachovat i v příštím roce na letošní úrovni nebo je zvýšit. Ve čtvrtek budou novou vyhlášku projednávat v Jablonci nad Nisou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky daň, daň z nemovitosti, frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant sníží daň z nemovitosti o pětinu, místní koeficient nastaví na 0,8  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.