Počasí dnes29 °C, zítra26 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Stavební úřady v Libereckém kraji řeší násobně víc žádostí, ze změny mají obavy

Stavební úřady ve čtyřech největších městech v Libereckém kraji přijímají v těchto dnech výrazně víc žádostí než obvykle. Důvodem je změna stavebního zákona, která začne platit od července a která mimo jiné výrazně zvýší poplatky u některých staveb a zavádí digitalizaci řízení. I někteří úředníci mají obavy, zda bude nový systém funkční.

V krajském Liberci je nárůst počtu žádostí oproti běžnému stavu o 350 až 400 procent. „Jde o gigantický nárůst podání a žádostí ještě v původním režimu stavebního zákona. Nemyslím si však, že by hlavním důvodem bylo zvýšení poplatků. V převážné většině je to z důvodu nejistoty toho, co nastane právě po 1. červenci," uvedl vedoucí odboru stavebního úřadu v Liberci Miroslav Šimek.

Sám neví, jak to bude od července fungovat. „Seminář k aplikaci proběhnul 17. června, šlo o zevrubný výklad zákona, o digitalizaci portálu stavebníka v teoretické rovině. Nicméně to, jak to bude fungovat ve skutečnosti, jsme si ještě nevyzkoušeli," řekl Šimek. Podle něj mají k dispozici pouze nový stavební zákon, nikoli však prováděcí předpisy. „Je spousta nejasností, například není zřejmé, jak bude vypadat žádost, pokud ji stavebník předloží v písemné formě, nikoli přes portál. Jak bude docházet k jejímu zavádění do systému a podobně," dodal Šimek.

Zvýšený počet žádostí registrují nyní i v Jablonci nad Nisou, od začátku června do pondělí jich přijali úředníci přes 330. „Jsou to žádosti všech druhů, od územního rozhodnutí, přes stavební povolení, pasporty po kolaudace," uvedla mluvčí radnice Jana Fričová. I v Jablonci mají obavy ze změny spojené s digitalizací stavebního zákona. „Příprava na digitalizaci spočívá v tom, že v minulých dvou týdnech proběhla tři hodinová školení z ministerstva pro místní rozvoj, která nám nic nedala, ale ukázala, jak je vše nepřipravené a vrací průběh stavebního řízení 30 let zpět," dodala.

Dvojnásobný nárůst žádostí oproti běžnému stavu má stavební úřad v České Lípě. „Jednoznačně největší nárůst je zřejmý na úseku vodoprávního úřadu, zde je standardní počet za měsíc kolem 70 podání, aktuálně jsme na 136 podáních. Obdobný stav se týká i obecného stavebního úřadu, zde je standardní počet za měsíc kolem 280 podání, aktuálně jsme na 381 podáních. Nejčastěji nyní podávají občané žádosti o dodatečné povolení staveb, protože po 1. červenci dojde u této žádosti ke změnám," uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Technicky na změnu podle ní připraveni jsou. „Prozatím nezodpovězenou otázkou je technika předpokládané nutné digitalizace analogových podání, požadavky na tuto činnost jsou stále nezodpovězené," uvedla mluvčí. Otázkou druhou je podle ní legislativní rámec. „Prováděcí předpisy k novému stavebnímu zákonu byly schváleny na poslední chvíli, a jejich aplikace včetně seznámení se s nimi bude pro pracovníky stavebních úřadů velice náročná," řekla. Nastavení informačních systémů stavební správy označila za zcela nepřipravenou záležitost. „Návodná videa a webináře, které jsou prezentovány a organizovány MMR ČR, jsou pro uvedení do praxe zcela nedostatečné," dodala.

Nápor žadatelů nyní registruje i stavební úřad v Turnově. „Lidé podávají úplně vše, co mají v nějakém procesu rozpracování. Přes podatelnu proudí obrovské množství požadavků. Jinak je stavební úřad na novou směrnici připraven, zabíhá se nové PC vybavení," uvedla mluvčí radnice Marcela Jandová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, stavby, zákon, správa, Liberecký kra, stavební úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební úřady v Libereckém kraji řeší násobně víc žádostí, ze změny mají obavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.