Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Paliva v Libereckém kraji zdražila, nafta překročila hranici 36 korun za litr

Paliva v Libereckém kraji za poslední týden zdražila, cena nafty překročila hranici 36 korun. Za litr nafty teď řidiči dají průměrně 36,49 Kč, před týdnem byla o 65 haléřů levnější. O 17 haléřů zdražil nejprodávanější benzin Natural 95, aktuálně se u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,95 koruny. Za poslední měsíc byly ceny v kraji nejníž 16. června, od té doby s výkyvy rostou. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 74 haléřů na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,64 Kč na litru méně.

Ceny paliv v Česku výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta se od té doby dostala v kraji nejvýš 13. března 2022, kdy byl litr v průměru za 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta loni 28. května, kdy se litr prodával průměrně za 30,66 Kč. Benzin byl nejdražší začátkem července 2022, kdy řidiči v kraji za litr platili průměrně 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, kdy byl litr v průměru za 35,20 koruny.

Pohonné hmoty zdražují v celém Česku, cena benzinu už překročila hranici 38 korun. Litr Naturalu 95 je aktuálně v průměru za 38,06 koruny, před týdnem byl o 29 haléřů levnější. Nafta zdražila o 59 haléřů, litr je průměrně za 36,65 koruny. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde mají litr v průměru za 37,60 Kč. Za naftu platí nejméně řidiči ve Zlínském kraji, litr tam přijde průměrně na 36,01 koruny. Nejdražší paliva nabízejí dlouhodobě pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,13 Kč a nafta je za 38,32 koruny.

V Libereckém kraji jsou ceny paliv pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Levněji tankují motoristé v jižních Čechách, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji, v Karlovarském a Moravskoslezském mají levnější benzin. V kraji prodávají nejlevnější benzin na Českolipsku, kde je litr v průměru za 37,54 Kč. Za naftu dají nejméně motoristé na Semilsku, litr prodávají průměrně za 36,03 Kč. Nejdražší benzin je na Jablonecku, litr je průměrně za 38,20 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Liberecku, za litr chtějí u tamních pump průměrně 36,96 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat do sousedního Polska, tankovat se tam ale nyní příliš nevyplatí. Paliva v sousední zemi od minulého týdne zlevnila, alespoň u čerpací stanice AB nedaleko česko-polské hranice. Ceny klesly v přepočtu zhruba o korunu, za litr benzinu dnes chtěli 6,81 zlotého (39,35 Kč), nafta zlevnila na 6,38 zlotého (36,86 Kč). Dál od hranic lze v Polsku tankovat i levněji. V Liberci od minulého týdne mírně zdražila nafta, ceny začínají od 34,90 Kč, litr benzinu je stále v krajském městě možné natankovat i za 36,90 koruny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Libereckém kraji zdražila, nafta překročila hranici 36 korun za litr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.