Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Léto nostalgických jízd. Svezte se tramvají po Liberci nebo historickým autobusem do Jizerek

Fanoušci historických vozidel se mají v létě na co těšit. Ve vozovně libereckého dopravního podniku byl představen projekt Prázdninových nostalgických jízd a cestující se budou moci svézt více než sto let starou tramvají nebo na populární Zubačce, kam je z Liberce a Jablonce zavezou historické autobusy.

„Nostalgické jízdy jsou neuvěřitelný fenomén, který se rozeběhl způsobem, až mě to samotného překvapilo. Jsem rád, že jsme našli cesty spolupráce, jak systematicky a dlouhodobě financovat Nostalgickou železnici a zajistit financování spolků, které to dlouhodobě v Libereckém kraji provozují,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro LK).

Právě díky podpoře Libereckého kraje budou Prázdninové jízdy opravdu nabité. Po Liberci bude každou prázdninovou sobotu jezdit historická tramvaj z roku 1915 zapůjčená pražským dopravním podnikem.

„Historické tramvaje do Liberce patří, což každoročně neustálý zájem Liberečanů a návštěvníků města. Vážíme si toho, že na rozdíl od jiných měst je péče o historické unikáty založena na činnosti dobrovolníků,“ doplnil Jiří Šolc (ANO), náměstek Statutárního města Liberec. 

Rozšíření nabídky nostalgických jízd ocenil i dopravní ředitel DPMLaJ Martin Hettner. „Myšlenka pravidelných jízd je tu roky. Sami vidíme lidi, jak je to k historickým vozům táhne. Dělali jsme zácviky nových řidičů a vyjížděli jsme mimo plán a lidé to fotí a ptají se, jestli už jezdíme. Jsem rád, že se to podařilo a myslím si, že je to skvělá věc," řekl.

Z Liberce a Jablonce pak každý víkend poveze cestující na akce Zubačky speciální historický autobus. Samotná Zubačka pak nabídne jízdy parním vlakem, vyjížďky historickým autobusem na Jizerku nebo jízdy důlním vláčkem.

„Díky smlouvě s Libereckým krajem jsme mohli letos provoz nostalgických vlaků na Zubačce výrazně rozšířit. Už to není pouze šest jízd s programem do roka, ale přes léto historické motoráčky vyrazí na trať Zubačky v pátek, sobotu a v neděli,“ doplnil ředitel Zubačky Petr Prokeš.

Jízdy historických autobusů a tramvají

Jízdy historickou tramvají

Liberecký kraj letos poprvé finančně přispívá na Prázdninové jízdy historické tramvaje organizované Boveraclubem ve spolupráci s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Počínaje 29. června 2024, každou prázdninovou sobotu, vyrazí do ulic Liberce z Prahy zapůjčená historická tramvajová souprava. Ta umožní reagovat na plánované letní výluky tramvajových tratí díky rozchodu 1435 mm, pro který je zkonstruována. Liberecké úzkokolejné unikáty mohou vyjet pouze na trasu mezi Rybníčkem a Lidovými sady. Tento úsek bude ale z důvodu plánované výluky o prázdninách částečně neprůjezdný. „Zapůjčením této tramvaje se nám hodí i díky výlukové činnosti dopravního podniku, protože na jediné metrové trase do Lidových sadů je výluka a s našimi vozy bychom se tam nedostali. Tenhle vůz nám vytrhl trn z paty a můžeme organizovat historické jízdy," upřesnil Tomáš Krebs z Boveraclubu.

Poprvé vyjede historická souprava v sobotu 29. června 2024 na linku č. 1 Rybníček – Hanychov, zvláštní jízdenky budou prodávat průvodčí ve vozech za hotové. Po stejné trase se pak bude jezdit pražskou tramvajovou soupravou každou červencovou sobotu. Na srpen se pro změnu připravují jízdy do Lidových sadů.

Zapůjčený motorový vůz č. 351 byl vyroben firmou Ringhoffer v roce 1915 a vlečný vůz č. 1202 je z roku 1930 a vyroben byl v Továrně na vozy v Kolíně. Od roku 1991 jsou obě tramvaje v pražské flotile historických tramvají určených pro pravidelný a komerční provoz jako duplicitní k těm, které jsou umístěny v expozici střešovického muzea. V pražském podnikovém muzeu MHD byla letos v únoru zahájena stavba nových výstavních hal pro muzejní autobusy a užitková vozidla. Stavba tak omezila prostor a provoz historických tramvají, proto pražský dopravní podnik uvítal možnost uložit jednu soupravu právě v Liberci. Liberecký dopravní podnik a město Liberec zase naopak získalo historickou soupravu na rozchodu 1435 mm pro příležitostný provoz v celé své tramvajové síti.

Jízdy historického autobusu

Již polední červnový víkend bude historický autobus Škoda 706 RTO s posádkou Boveraclubu zajišťovat přepravu cestujících z Liberce a Jablonce nad Nisou do Tanvaldu a Kořenova na vybrané akce Zubačky a samozřejmě také podvečerní cestu zpět. Z Kořenova autobus během dne sveze zájemce na Jizerku nebo do Příšovic.

Termíny dalších jízd jsou připraveny 6.7., 20.7., 3.8., 17.8., 28.9. a 26.10.2024. Na lince č. 111 se vystřídají jak historické autobusy firmy BusLine, připravuje se i příjezd některého z unikátů Technického muzea v Brně.

Jízdy historických autobusů zajišťované spolkem Boveraclub podporuje finančně Liberecký krajský úřad už více než 10 let, nezanedbatelný byl i příspěvek při budování a doplňování expozice veřejné dopravy v Technickém muzeu Liberec.

Nostalgické vlaky v Libereckém kraji

Díky podpoře Libereckého kraje budou o letošních prázdninách jezdit hstorické vlaky hned na třech místech – na Zubačce, z Turnova do Rovenska a Semil a také mezi Martinicemi a Rokytnicí.

Zubačka Tanvald – Kořenov – Harrachov

Největší akcí letošního léta budou Dny Zubačky ve dnech 29. a 30.6., kdy vyjedou zvláštní vlaky mezi Tanvaldem a Kořenovem a parní vlaky mezi Kořenovem, Harrachovem a polskou Sklářskou Porubou. Na zvláštních vlacích mezi Tanvaldem a Kořenovem budou místo ozubnicových lokomotiv, které v letošním roce nedostaly od Správy železnic povolení k provozu, nasazeny lokomotivy ř. 730 (T457.0) přezdívané „Ponorky“, které v letech 1985 až 1989 vyráběla lokomotivka ČKD Praha. Parní vlaky mezi Kořenovem a Sklářskou Porubou poveze parní lokomotiva 431.032 z roku 1927 přezdívaná „Ventilovka“ s motorovou lokomotivou T435.0111 přezdívanou „Hektor“ z roku 1961.

Dalšími akcemi v létě budou: 6.7. S Rohozcem na Zubačku, kdy v Kořenově budou probíhat ochutnávky produktů Pivovaru Rohozec, 20.7. Za Pohádkou na Zubačku, 6.8. Modelová sobota na Zubačce, 17.8. Borůvková sobota na Zubačce a 28.9. Bramborová sobota na Zubačce.

Novinkou letošní letní sezóny jsou jízdy historických motoráčků. Ty budou jezdit vždy pátek až neděle, pokud se nebude konat akce s doprovodným programem.

Při všech akcích bude v Kořenově zajištěn tematický doprovodný program a bohaté občerstvení. Mezi Kořenovem, Jizerkou a Příchovicemi bude jezdit historický autobus. Nově bude otevřeno Kafé Bafík v historickém osobním voze. Výtěžek z prodeje půjde na renovaci historických vozidel.

Po dobu letních prázdnin bude v Kořenově denně otevřeno muzeum ozubnicové dráhy, od čtvrtka do neděle budou probíhat komentované prohlídky výtopny, kde jsou deponována historická vozidla včetně unikátních ozubnicových lokomotiv, a jízdy důlního vláčku.

O zážitek jízdy s ozubnicovou lokomotivou lidé ale nepřijdou ani letos, motorová ozubnicová lokomotiva řady T426.0 přezdívaná „Rakušanka“ bude při jízdách od 6.7. do 28.9. vozit zájemce na vlečce Výtopny Kořenov.

Parním vlakem Českým rájem

Každou sobotu v červenci a srpnu vyjedou parní vlaky v Českém ráji. Dopolední vlaky   spojí Turnov s Rovenskem pod Troskami, odpoledne pak parní vlaky pojedou v trase Turnov – Malá Skála – Železný Brod – Semily. Vlaky poveze parní lokomotiva „Kafemlejnek“ z roku 1913.

Zvláštní vlaky na trati Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou

Ve dnech 13. a 14. července a 10. a 11. srpna vyjedou zvláštní parní vlaky na trati Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou. Vlaky poveze parní lokomotiva 423.094 přezdívaná „Velký bejček“ z roku 1928.

Ve dnech 27. a 28. července a 24. a 25. srpna vyjedou historické motorové trati na rokytnické lokálce. V jejich čele bude motorový vůz řady M131.1 „Hurvínek“, které se vyráběly v letech 1948 až 1956.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, tramvaj, autobus, dopravní podnik, dpmlj, zubačka, vlaky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto nostalgických jízd. Svezte se tramvají po Liberci nebo historickým autobusem do Jizerek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.