Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Vyšší daň z nemovitosti zaplatí příští rok v Liberci firmy z 51 lokalit. Radnice díky tomu získá až 40 milionů korun

Vyšší daň z nemovitosti budou platit od příštího roku v Liberci firmy z 51 průmyslových a obchodních lokalit se zvýšenou dopravní zátěží. Pro ostatní zůstane ve stejné výši. Vyšší daň schválili zastupitelé města, proti byla jen ODS. Ročně by tím podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) měla radnice získat dalších 35 až 40 milionů korun, její letošní příjem z daně z nemovitosti je zhruba 244 milionů.

Kvůli loňské novele zákona mohou obce daň z nemovitosti pro konkrétně vyjmenované objekty stanovit pouze vydáním opatření obecné povahy, dříve to šlo vyhláškou. Návrh s vytipovanými lokalitami v 16 čtvrtích radnice zveřejnila na konci dubna, aby se k tomu mohl kdokoli vyjádřit. „V rámci projednání nebyla podána žádná námitka ani připomínka," řekl náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

Primátor již dříve uvedl, že vyšší daň budou platit podniky, které působí zvýšenou dopravní zátěž. Týká se to obou průmyslových zón v Liberci, velkých obchodních center jako Nisa, Globus, Makro a Kaufland, garáží dopravního podniku, bývalé slévárny a Kovošrotu na pomezí Ostašova a Františkova, obalovny v Machníně, pivovaru ve Vratislavicích i některých průmyslových firem, například Magny, Benteleru, Preciosy, Ferony či Likta. Vybrané peníze navíc chce radnice použít přednostně na opravu silnic a mostů.

Schváleným opatřením obecné povahy zastupitelé Liberce stanovili pro 51 lokalit daň ve výši pětinásobku základní daně ve městě, pro ostatní firmy bude ve výši trojnásobku. I to je nový koeficient, ale v novele vyhlášky k dani z nemovitosti, kterou dnes zastupitelé města také schvalovali. Podle primátora je tato změna jen formálním krokem. Pokud by zastupitelé novou vyhlášku nepřijali, ostatním firmám ve městě by v důsledku loňské novely zákona naopak daň z nemovitosti od příštího roku klesla a radnice by tak meziročně přišla skoro o 40 milionů. „Budou platit stejně. Takzvaný podnikatelský koeficient sice zanikl, ale nahrazujeme ho jiným," dodal primátor.

Radnice v Liberci ještě loni na dani z nemovitosti ročně dostávala skoro 140 milionů korun. Z toho 70 milionů od majitelů domů a bytů a zhruba stejnou částku od podnikatelských subjektů. Letos očekává radnice o 100 milionů korun vyšší příjem díky loni schválenému vládnímu konsolidačnímu balíčku. Ani toto zvýšení daně z nemovitosti ale zcela nepokrylo výpadek ostatních příjmů ze sdílených daní, což bylo také součástí vládního konsolidačního balíčku. Právě to by mělo kompenzovat zvýšení daně z nemovitosti pro průmyslové a obchodní oblasti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Globus Liberec

Štítky Daně, reality, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšší daň z nemovitosti zaplatí příští rok v Liberci firmy z 51 lokalit. Radnice díky tomu získá až 40 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.