Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Česká Lípa opět nabízí možnost speciálního označení jízdního kola. Město tím chce předejít krádežím

Česká Lípa od července znovu nabídne zájemcům možnost nechat si bicykl, ale také například koloběžku nebo invalidní vozík speciálně označit. Systém takzvaného forenzního značení pomáhá bránit krádežím. Využívá skryté mikrotečky, díky kterým je možné kolo v případě krádeže spolehlivě identifikovat.

Pro zájemce je značení zdarma, musí si ale dopředu rezervovat termín na webu, informovala o tom mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Službu město nabízí pátým rokem, označení zatím získala téměř tisícovka vozidel. „Letos jsou k dispozici sady pro označení dalších zhruba 200 kol, koloběžek a vozíků," doplnila Kňákal Brožová. Značení podle ní funguje hlavně jako prevence, krádež označeného kola nebo koloběžky v posledních letech ve městě řešit nemuseli. Dopravní prostředky s forenzním značením jsou totiž opatřené nálepkou, která případného zloděje varuje.

Zájem o označení mají hlavně majitelé dražších bicyklů, systém využívá také sama radnice, která nechala označit třeba služební kola strážníků. „Označování se bude stejně jako v minulých letech dělat na dětském dopravním hřišti, poprvé v úterý 2. července, termín a čas si musí lidé rezervovat," dodala mluvčí.

Podobné značení nebo registraci kol nabízejí v Česku také další města, systémy jsou různé. „My používáme značení unikátní látkou, v níž jsou mikrotečky s kódem, pouhým okem neviditelné. Takto označené kolo má pak svoji jedinečnou syntetickou DNA, unikátní jako otisk prstu. Mikrotečky jsou neviditelné, dopravní prostředek je však označen viditelnou samolepkou, která potenciální pachatele informuje, že je opatřen syntetickou DNA a zaregistrován v nadnárodní databázi výrobce tohoto značení," řekla mluvčí.

Označení kolo nepoškozuje, samolepky je možné aplikovat za hezkého počasí, kdy je minimum prachu a vlhkosti. U označování kola bude příslušník městské policie, zájemci s sebou musí mít občanský průkaz a ideálně kupní smlouvu ke kolu. „Pokud ji občan mít nebude, stačí čestné prohlášení, že je majitelem kola či invalidního vozíku. Kolo, koloběžka nebo invalidní vozík musí být čisté, jinak není možné značení provést," dodala Kňákal Brožová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jízdní kola, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa opět nabízí možnost speciálního označení jízdního kola. Město tím chce předejít krádežím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.