Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

V ulicích České Lípy probíhá výstava připomínající tradici místních textilek

Nová letní výstava v ulicích České Lípy připomíná tradici místních kartounek - textilních továren, které od 18. století vyráběly ve městě potištěné bavlněné látky. Výstavou pokračuje tradice, kterou v České Lípě odstartovali v roce 2020. Tehdy si tímto způsobem připomněli 200 let od požáru, který v roce 1820 změnil tvář města. Letošní výstava s názvem "Historie českolipských textilních motivů" zůstane v ulicích až do konce října 2024, informovala o tom mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Inspirací pro letošní výstavu byla podle mluvčí kniha Jaroslava Panáčka "Kartounky v České Lípě v 18. až 20. století", která vyšla na konci loňského roku. „Prostřednictvím výstavy chce město upozornit na bohatou a významnou tradici továren na výrobu potištěných bavlněných látek, které byly pro svoji kvalitu ceněny i za hranicemi naší země. Výstava vznikla ve spolupráci města, vlastivědného muzea a galerie a Vlastivědného spolku Českolipska," doplnila Kristýna Kňákal Brožová.

Výstavou se podle starostky Jitky Volfové (ANO) radnice každoročně snaží upozornit na určitý vybraný aspekt či událost z historie města. „V letošním roce padla volba právě na kartounky. V první polovině 19. století patřila Česká Lípa, hned po Praze, k nejvýznamnějším centrům pro potiskování textilu. Je tedy dobře, že připomínáme právě tuto část historie, která našemu městu přinesla slávu a blahobyt," řekla starostka. Právě potiskování textilu, historickým tiskařským vzorům a historii kartounek je také zasvěcené českolipské Centrum textilního tisku u vodního hradu Lipý.

Historii textilek připomíná deset barevných panelů, jejichž grafickým autorem je Rudolf Živec, texty je doplnili Jaroslav a Michal Panáčkové. K výstavě vznikly také ukázkové modely šatů a dalších doplňků, které pracují s historickými vzory. „Díky moderní technologii byly z původních vzorníků přeneseny na bavlněnou látku, ze které pak byly modely ušité, návštěvníci je mohou vidět v infocentru na náměstí T.G.M. Autorkami jsou účastnice soutěže o Regionální českolipský výrobek roku Martina Benešová a Tetiana Kharlova," řekla mluvčí.

S motivy kartounek chce město dál pracovat. „Plánujeme vytvořit celou kolekci předmětů s historickými kartounkářskými vzory, které bude možné si koupit. Téma kartounek je bohaté a věřím, že se nám podaří vymyslet spoustu dalších krásných věcí a činností, kterými bude možné historii těchto továren u nás připomenout současné generaci a k bohatému odkazu se plně přihlásit," dodala Volfová.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, textil, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ulicích České Lípy probíhá výstava připomínající tradici místních textilek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.