Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Kvalita vody v Máchově jezeře se o stupeň zlepšila, není nevhodná ke koupání

Kvalita vody v Máchově jezeře se o stupeň zlepšila. Není tak kvůli sinicím nevhodná ke koupání, má ale nadále zhoršenou jakost. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Podle posledních výsledků rozboru vody je jezero na třetím stupni z pětibodové škály, což je pro něj obvyklý stav. Podle předchozího rozboru byla kvalita vody na čtvrtém stupni, tedy nevhodná ke koupání.

Třetí stupeň značí, že voda má zhoršenou kvalitu a že zdravotní obtíže po koupání se mohou vyskytnout u citlivých jedinců. Mezi ně patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Lidé by se po koupání v takové vodě měli pokaždé osprchovat.

Sinice jsou v Máchově jezeře každoročně, podle předchozího rozboru jich v něm ale bylo více, než je pro toto období obvyklé. Ředitel obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero Jiří Holub ve čtvrtek uvedl, že letos je situace horší kvůli předčasnému nástupu léta. „Sešly se ideální podmínky pro rozvoj sinic," řekl.

V Libereckém kraji jsou aktuálně všechny vodní plochy, které kontrolují hygienici, vhodné ke koupání. Na třetím stupni je kromě Máchova jezera také nedaleké Hamerské jezero. I v jeho případě jsou důvodem sinice. Na druhém stupni jsou přírodní koupaliště u kempů v Sedmihorkách v Českém ráji a Nedamově u Dubé na Českolipsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Máchovo jezero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v Máchově jezeře se o stupeň zlepšila, není nevhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.