Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Boj s nebezpečným bolševníkem. Kraj vydal opatření proti jeho šíření

Roste na vašem pozemku bolševník velkolepý? Zlikvidujte ho. Takové opatření nyní vydal kraj v boji proti této invazní rostlině. Ta totiž vytlačuje původní druhy, navíc šťáva bolševníku obsahuje toxické látky.

„S ohledem na velké nebezpečí, které bolševník velkolepý představuje pro českou přírodu i lidské zdraví, je klíčovým cílem úplného vymýcení této rostliny. Jeho rychlé šíření vážně ohrožuje místní ekosystémy tím, že vytlačuje původní druhy rostlin. Navíc, šťáva bolševníku obsahuje toxické látky, které mohou při kontaktu s kůží a slunečním zářením způsobit závažné popáleniny a puchýře,“ uvedl radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti).

Občané Libereckého kraje by se tak podle krajského opatření měli podílet na na likvidaci bolševníku na celém území regionu a na jeho odstraňování. Měli by také pravidelně kontrolovat místa kde již byla rostlina odstraněna, a to v následujícím roce i v budoucích letech.

Lidé jsou nyní povinni informovat Krajský úřad Libereckého kraje o výskytu bolševníku velkolepého na území kraje a o opatřeních, která podnikli k jeho likvidaci. „Tyto informace jsou klíčové pro budoucí monitoring výskytu bolševník,“ dodal mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Bolševník velkolepý, původem z Kavkazu, byl do Evropy zaveden jako okrasná rostlina, avšak rychle se rozšířil do volné přírody. Postupem času však bylo pěstování této rostliny opuštěno kvůli jejím jedovatým látkám.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky liberec, liberecký kraj, bolševník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj s nebezpečným bolševníkem. Kraj vydal opatření proti jeho šíření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.