Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Dopravní terminál v Liberci propojí autobusové a vlakové nádraží. Na podzim začne architektonická soutěž

Zhruba za pět let by mohla v Liberci začít stavba nového dopravního terminálu, který spojí vlakové a autobusové nádraží. Na podzim letošního roku by se měla spustit architektonická soutěž, poté projektová příprava.

Vzniknout tak má přestupní terminál veřejné dopravy, pro který se vžil termín Central Station. „S naší dlouhodobou snahou zrychlit vlakové spojení mezi Libercem a Prahou jde ruku v ruce i celková modernizace vlakového nádraží a vznik nového libereckého dopravního terminálu,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Jeho základem se podle něj stane současná historická výpravní budova libereckého nádraží. „Propojením její odjezdové a příjezdové haly a doplněním dalších služeb vznikne velký společný odbavovací prostor odpovídající významu pátého největšího českého města,“ dodal.

Chodníky kolem celé nádražní budovy se stanou současně autobusovými zastávkami. „Jde o podobné řešení s krátkými přestupy mezi nástupišti a s prostorem pro cestující uprostřed, jako je na libereckém terminálu Fügnerova,“ vysvětlil Půta.

Původně se počítalo s tím, že se opraví vlakové a autobusové nádraží, které se doplní o nový parkovací dům. Nakonec se ale přišlo s myšlenkou jejich propojení. Po letech jednání je jasné, že obě nádraží budou na jednom místě.

Místo autobusového nádraží pak vznikne nové náměstí a park. „U Žitavské ulice vedoucí podél kolejiště pak v návaznosti na objekty Uranu a Skloexportu vyroste městský blok, v jehož suterénu bude kapacitní parkoviště pro cestující i jeho rezidenty,“ doplnil mluvčí kraje Filip Trdla.

Do případného začátku výstavby terminálu je ale ještě zhruba pět let. „Do té doby bude sloužit dnešní autobusové nádraží, které bude mít v přízemí rekonstruované budovy Uranu důstojnější zázemí. Dojde tak k odstranění dosavadního provizoria ze stavebních buněk,“ doplnil primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Celou architektonickou soutěž bude organizovat Správa železnic. „Naším cílem je, aby byl pro cestující přestup stejně pohodlný, jako je už teď mezi vlakem a tramvajemi. Architektonická soutěž nám pomůže vybrat takový návrh terminálu, který bude v symbióze s historickými budovami libereckého nádraží,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Náklady na architektonickou soutěž týkající se návrhu nové obslužné komunikace pro autobusová nástupiště po obvodu hlavní výpravní budovy, návrhu nástupních a výstupních stanovišť pro autobusovou dopravu a jejich zastřešení, úpravy veřejného prostranství před nádražní budovou a možnou budoucí podobu budovy bývalého Skloexportu bude hradit Liberecký kraj. Ostatní navrhované objekty, resp. náklady na soutěž a následné projekční práce, budou hradit Správa železnic a statutární město Liberec. Vybudovat samotný Central Station pak bude úkolem Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky central station, liberec, nádraží, liberecký kraj, vlaky, autobusy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní terminál v Liberci propojí autobusové a vlakové nádraží. Na podzim začne architektonická soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.