Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Zemědělci v Libereckém kraji sklidili desetinu polí, výnosy jsou nižší, než čekali

Zemědělci v Libereckém kraji sklidili 11 procent z 22 860 hektarů polí, která oseli obilím a řepkou. Výnosy jsou zatím nižší, než ještě v červnu odhadovali. Nejdál je v kraji sklizeň ozimého ječmene, kde už je sklizeno přes 62 procent polí s průměrným výnosem 4,77 tuny z hektaru, ještě v červnu pěstitelé čekali výnosy kolem 5,35 tuny z hektaru. Někde ale sklízeli i šest tun ječmene z hektaru, řekl Jiří Teplý z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Výnosy ozimého ječmene v Libereckém kraji patří v Česku k nejnižším, menší výnosy mají jen zemědělci v Karlovarském kraji. Podle informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství, se zatím v Česku sklízí v průměru 5,55 tuny ozimého ječmene z hektaru. Celkově se zatím v celé zemi sklidilo zhruba 13,45 procenta ploch s obilím s průměrným výnosem 5,90 tuny z hektaru, a více než 22 procent polí s řepkou s průměrným výnosem 2,67 tuny. V Libereckém kraji se zatím sklízí ozimý i jarní ječmen a také ozimá pšenice a řepka.

I když žně v Libereckém kraji začaly letos téměř o dva týdny dřív než loni, příliš rychle nepostupují. „Komplikují to bouřky," řekl Teplý. I řepky se zatím sklízí výrazně méně, než pěstitelé čekali, v průměru dává 2,97 tuny z hektaru, původní odhady výnosů byly kolem 3,02 tuny. Pod tři tuny se v kraji výnosy dostaly v předcházejících deseti letech jen v roce 2021 a 2017. Na úrodě se podle Teplého podepsal suchý květen, kdy v Libereckém kraji prakticky nepršelo.

Podle červnových odhadů počítají pěstitelé, že obilí se v kraji sklidí jen zhruba 93 530 tun, o deset procent méně než loni. Za předchozích 20 let se sklizeň pod 100 tisíc tun dostala v kraji jen v letech 2006, 2010 a 2012. Důvodem jsou nižší čekávané výnosy, zemědělci ale oseli i méně polí. Také řepku letos zemědělci pěstují na menší výměře, podle červnových odhadů tak očekávají, že sklidí necelých 16 tisíc tun řepky. Méně se jí v kraji sklidilo jen v letech 2005, 2011, 2019 a 2021.

Podhorský Liberecký kraj není tradiční zemědělskou oblastí, zemědělská půda tvoří méně než třetinu z 316 tisíc hektarů jeho rozlohy. Nejlepší úrodu obilí zažili zdejší zemědělci v roce 2004, kdy ho sklidili 132 325 tun. Oseli jím ale tehdy bezmála 26 tisíc hektarů, letos jsou výměry o 31 procent menší. Nejvíc řepky se v kraji sklidilo o deset let později, přes 22 970 tun. V roce 2014 ale řepku vyseli téměř na 5890 hektarech, letos je výměra o deset procent menší.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemědelci, sklizeň, liberecký kraj, počasí, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci v Libereckém kraji sklidili desetinu polí, výnosy jsou nižší, než čekali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.