Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Malé firmy se bojí promarněné investice. Turnovská slévárna si tak nové technologie nejprve zkouší

Investovat do moderních technologií a digitalizace pomáhá firmám s rozvojem. Jenže řada především těch menších se investovat bojí, mají obavy z toho, že prostředky vynaloží zbytečně. S implementací digitálních technologií pomáhá malým a středním firmám v Libereckém kraji Agentura regionálního rozvoje prostřednictvím evropského digitálního inovačního hubu EDIH Northeast Bohemia. Zapojila se už například Komerční slévárna Turnov, která poté zvýšila produktivitu až o deset procent.

Podnik, zabývající se výrobou odlitků z hliníku a litiny, se potýkal především s tím, že jeho produkce byla závislá na provázanosti jednotlivých pracovišť. „Sladit více oddělení, kterým šéfuje více mistrů, bylo poměrně složité,“ potvrzuje ředitel Komerční slévárny Turnov Pavel Světlík. „Pro monitoring výrobních procesů jsme používali firemní plánovací systém OPTI, a pak Excel, papír a tužku.“

Díky implementaci nového výrobního informačního systému (MES) zefektivnili během tříměsíční zkušební doby vytíženost pracovníků i strojů, díky lepšímu propojení pracovišť se snížily prostoje a produktivita stoupla o 6 až 10 procent. „Systém dokáže předložit vedení firmy skutečný obraz o využití pracovní doby a strojů a předat jim podklady pro průběžnou realizaci nápravných opatření,“ doplnil Světlík.

Taková investice by pro slévárnu byla finančně náročná, firmy proto mohou vyzkoušet režim Test before invest, který jim umožňuje nové technologie nejprve vyzkoušet, aniž by do nich musely hned plně investovat.

Turnovská slévárna tak měla v tomto režimu po dobu tří měsíců hrazenou ze 70 % instalaci, servis, licenci, pronájem cloudu, zaškolení a úpravu rozhraní na konkrétní požadavky. „Nejprve jsme vypracovali analýzu potřeb ve výrobě a vytvořili návrh potenciálních zlepšení prostřednictvím digitalizace. Cílem bylo pomoct se sběrem dat, aby zjistili, ve kterých oblastech výroby můžou s nejmenšími náklady získat největší zlepšení, což se díky řešení MES podařilo,“ vysvětlil Zdeněk Runštuk, manažer Test before invest EDIHu pro soukromý sektor.

Právě režim Test before invest může do investic do nových technologií zapojit více firem. Především těch menších. Ty se i podle radního Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova Jiřího Ulvra (Starostové pro LK) do podobných projektů bojí investovat. „Především malé a střední podniky mají obavy ze zbytečně vynaložených financí. EDIH jim může se zaváděním pokročilých digitálních technologií hodně pomoci, a to za výhodných podmínek. Firmy si mohou technologie osahat, vyzkoušet a až pak vyhodnotit, jestli do nich budou chtít plně investovat,“ uvedl.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Komerční slévárna Turnov

Štítky slévárna, investice, digitalizace, turnov, Liberecký kraj, Agentura regionálního rozvoje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé firmy se bojí promarněné investice. Turnovská slévárna si tak nové technologie nejprve zkouší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.