Počasí dnes28 °C, zítra24 °C
Pátek 30. srpna 2024  |  Svátek má Vladěna
Bez reklam

Přestavba Linserky na kreativní centrum má začít na konci prázdnin. Vyjde na 40 milionů

Projekt přestavby bývalé slévárny v liberecké Barvířské ulici se přiblížil realizaci. Město na podruhé vybralo stavební firmu INSTAV, která rekonstrukci na kreativní centrum Linserka bude mít na starosti. S DPH by rekonstrukce měla vyjít na 40,3 milionu korun, 31 získá město jako dotaci od ministerstva kultury.

„Podruhé jsme vypisovali soutěž na dodavatele, přihlásily se nám dvě firmy. Vybrali jsme firmu INSTAV,“ uvedla náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO).

Původně město rozpočet odhadlo na 31 milionů bez DPH, při druhém vypsání soutěže jej navýšilo o pět milionů. „Dostáváme se mezi to. Doufáme, že tam nebude větší množství víceprací. S DPH bychom se měli dostat na 40,3 milionu. Původní záměr byl kolem 38 milionů,“ dodala náměstkyně.

Radnice má na stavbu harmonogram, který musí kvůli dotaci dodržet. Začít je tak potřeba co nejdříve. „Doufáme, že se nám podaří do konce srpna nebo začátku září předat stavbu. Vše by mělo být zrekonstruováno do konce roku 2025,“ upřesnila Prachařová.

Liberec na rekonstrukci bývalé slévárny Linser na kreativní centrum získá dotaci od ministerstva kultury 31 milionů korun. Peníze jsou určené přímo na kulturní a kreativní centra.

Bývalá slévárna v Resslově ulici je posledním pozůstatkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Dnes jde o zchátralou budovu využívanou jen příležitostně. Městský dům čeká kompletní rekonstrukce, ambicí města je vrátit mu původní atmosféru průmyslové stavby bývalé továrny. „Věřím, že po dokončení vznikne naprosto unikátní kreativní prostor nejen pro mladé tvůrce, umělce nebo třeba architekty, ale i kvalitní společenské a inspirativní centrum pro širokou veřejnost," řekl již dříve náměstek Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky linserka, slévárna, liberec, centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba Linserky na kreativní centrum má začít na konci prázdnin. Vyjde na 40 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.