Počasí dnes30 °C, zítra28 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Pohonné hmoty v Libereckém kraji po třech týdnech zdražování zlevnily

Pohonné hmoty v Libereckém kraji po třech týdnech zdražování zlevnily, nejníž se dostaly počátkem týdne. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic Libereckého kraje prodává v průměru za 38,22 Kč, před týdnem byl o 13 haléřů dražší. O devět haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,81 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin téměř o korunu na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,69 Kč na litru méně.

Ceny paliv v Česku výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta se od té doby dostala v kraji nejvýš 13. března 2022, kdy byl litr v průměru za 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta loni 28. května, kdy se litr prodával průměrně po 30,66 Kč. Benzin byl nejdražší začátkem července 2022, to řidiči v kraji platili za litr průměrně 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, kdy byl litr v průměru za 35,20 koruny.

Paliva zlevnila v celém Česku, cena benzinu klesla o sedm haléřů, litr se teď prodává v průměru po 38,44 koruny. O deset haléřů zlevnila nafta, za litr teď u pump chtějí průměrně 37,10 koruny. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,98 Kč. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně po 36,51 koruny. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 39,23 koruny a nafta se tam tankuje po 38,56 Kč za litr.

V Libereckém kraji jsou ceny paliv pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za pohonné hmoty motoristé v jižních Čechách, Ústeckém a Zlínském kraji, v Královéhradeckém a Pardubickém mají levnější naftu. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,86 Kč a nafta po 36,08 koruny. Nejdražší benzin je na Semilsku, kde řidiči za litr zaplatí průměrně 38,50 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Jablonecku, litr se tam prodává průměrně po 37,06 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat do sousedního Polska, tankovat se tam ale moc nevyplatí. Paliva v sousední zemi od minulého týdne navíc zdražila, alespoň u čerpací stanice AB nedaleko česko-polské hranice. Ceny tam vzrostly v přepočtu zhruba o 20 haléřů, za litr benzinu dnes chtěli 6,81 zlotého (40,09 Kč), nafta zdražila na 6,38 zlotého (37,56 Kč). Dál od hranic lze v Polsku tankovat i levněji. V Liberci se ceny od minulého týdne příliš nezměnily, litr nafty lze pořídit od 35,50 Kč, benzin je v krajském městě možné natankovat i za 37,90 koruny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Kuchta

Zase lži. Relevantní je pouze cena TANK ONO, ta nepodléhá místním výkyvům. A dnes mají benzín 36.50 a naftu za 34.50.

Pátek, 19. července 2024, 20:25Odpovědět

Pohonné hmoty v Libereckém kraji po třech týdnech zdražování zlevnily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.