Počasí dnes30 °C, zítra28 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Trofej pro vítěze Tour de France pochází z rukou novoborských sklářů. Představuje pomíjivost okamžiku

Už v neděli končí letošní ročník Tour de France a také letos, už počtrnácté, zvedne její vítěz nad hlavu trofej, kterou vytvořili čeští skláři v novoborském Lasvitu. Také pro letošní ročník přišli skláři s novým brusem trofeje, který kombinuje tradiční řemeslné umění se současným designem a sportovní symbolikou.

„Trofej pro Tour de France 2024 byla navržena tak, aby odrážela dynamiku a nepředvídatelnost závodu, její tvar totiž připomíná peloton,“ uvedla mluvčí Lasvitu Anna Minaříková.

Autorem návrhu je designér Peter Olah ze Škoda Design. „Letošní design trofeje je inspirovaný pomíjivostí okamžiku, kdy od spodního, technicky exaktního podstavce odděleného prstencem nesoucím logo ŠKODA jakoby probublávaly amorfní zdánlivě neuspořádané bublinky vytrácející se směrem k vrcholu trofeje, skrývajíc logo samotného závodu,“ řekl.

Proces výroby je stejný jako v minulých letech, trofej vzniká ručním foukáním a brusem. „Postup výroby byl stejný jako každý rok. Šlo o ruční foukání a brus, čímž získává trofej na jedinečnosti a vítězové tak mají doma unikátní kusy,“ dodala Minaříková.

Trofej pro letošní ročník opět měří 60 centimetrů a váží přes 5 kilogramů. Výroba každé trofeje je komplexní proces, který začíná půl roku před plánovaným odevzdáním pořadatelům. „Tvar trofeje zůstává i po letech stejný. Vyjadřuje dynamičnost a velkou symboliku. Ve spodní části je širší, tak jako je početné startovní pole během prvních etap. Ve svém středu se zužuje, protože se postupně profilují hlavní favoriti, a v horní části už po řadě úniků a spurtů stojí na kolmém vrcholu pouze absolutní vítěz třítýdenního závodu,“ doplnil Olah.

Vítěz Tour dostane novoborskou trofej už v neděli, tentokrát ale bude předávání přece jen nezvyklé. Nedojde k němu tradičně v Paříži, ale kvůli olympiádě v Nice, kde je na programu časovka.

Ohodnoť článek

Foto Lasvit

Štítky tour de france, trofej, vítěz, lasvit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trofej pro vítěze Tour de France pochází z rukou novoborských sklářů. Představuje pomíjivost okamžiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.