Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

V kraji jsou tři tisíce lidí závislých na drogách. Workshop se zaměřil na ukrajinskou mládež

Workshop pro ukrajinskou mládež žijící v Libereckém kraji proběhl ve středu v libereckém Centru na podporu cizinců. Tématem byly drogy a drogová závislost. Právě závislých na drogách jsou jen v Libereckém kraji tři tisíce lidí.

„Rizikově drogově závislých osob je v Libereckém kraji zhruba tři tisíce lidí. Doposud to byli zejména lidé s dobrým ekonomickým zázemím, nyní dochází k přesunu na periférie měst a do jednotlivých uživatelských bytů,“ řekl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa (Starostové pro LK).

Podle něj vzniká také postupná otevřená drogová scéna, kterou v předchozích letech ovlivnila pandemická situace a s ní spojené lockdowny. „Kromě toho na to navázala v únoru 2022 další problematická oblast, která je v dnešní době stále aktuální – migrační vlna osob z Ukrajiny a dalších států zasažených válečným konfliktem. Jsem proto moc rád za tento workshop, který upozornil zejména mladé Ukrajince na úskalí spojená s užíváním drog,“ dodal.

Právě mladí Ukrajinci žijící v Liberci a okolí jsou vhodnou cílovou skupinou pro podobný workshop. „Na uvedenou oblast závislostí bylo nutné zaměřit preventivní aktivity v Libereckém kraji a posílit informovanost mládeže z Ukrajiny v letních prázdninových měsících, kde může být tato cílová skupina ohrožena, bez režimu školní docházky, v parcích, ubytovnách a ulicích,“ doplnil krajský koordinátor pro adaptaci a integraci držitelů dočasné ochrany Aleš Lebeda.

Workshop tak mladým Ukrajincům představil aktuální informace včetně české legislativy, práva a povinnosti či praktické využití pomůcek, jakou jsou protidrogový kufr, brýle, které imitují různá spektra vidění po aplikaci rizikových látek apod. „Odborné workshopy zaměřené na strategický pilíř prevence budou mířit do dalších lokalit v našem kraji,“ dodala Žaneta Kaprasová, vedoucí Centra pro integraci cizinců pro Liberecký kraj.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky workshop, ukrajina, liberecký kraj, drogy, závislost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji jsou tři tisíce lidí závislých na drogách. Workshop se zaměřil na ukrajinskou mládež  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.