Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

Speciálních vlastností nanomateriálů využívá liberecká Apronista na zástěrách

Unikátních vlastností nanomateriálů využívá liberecká firma Apronista vyrábějící zástěry, které se nešpiní, voda po nich steče a mastné skvrny se díky úpravě textilie snadno vyperou i při nízkých teplotách. Zástěry nejsou z nanovláken, ale látka, ze které je firma šije, prošla nanoúpravou. Je skrytá uvnitř mezi vlákny a brání tomu, aby se voda, špína nebo olej do materiálu vsákly, řekla autorka konceptu a majitelka firmy Zuzana Válková.

Šití zástěr, které využívají zejména restaurace a další gastroprovozy, ale také třeba kadeřníci, se Válková věnuje přes pět let. Malá šicí dílna v zastrčené uličce v centru města zaměstnává čtyři lidi. Ročně tu ušijí několik tisíc zástěr z obyčejných látek i z těch nešpinivých, a nabízejí i výrobu dalšího pracovního oblečení. Konkurence v oboru je veliká, proto podle Válkové hledali něco, co by jim dalo náskok.

Od první myšlenky k uskutečnění nápadu to podle Válkové trvalo zhruba rok a půl. Dnes ale díky tomu ročně dodají zákazníkům několik tisíc zástěr, na kterých po vyprání nezůstanou žádné skvrny od kávy, vína, oleje, omáček nebo syrového masa. S materiálem se pracuje stejně jako s běžnou textilií. „Výroba je náročná, ale ne proto, že se jedná o nešpinivou zástěru, ale proto, že si potrpíme na to, aby výrobek byl kvalitní, aby to připomínalo spíš brašnářskou práci," dodala. I díky vysoké kvalitě si na nedostatek zakázek nestěžuje, přestože zástěry nepatří k nelevnějším.

Se startem podnikání a inovací výroby pomohl Válkové Liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink. „Naším úkolem je podpora vzniku a rozvoje inovativních firem v Libereckém kraji," doplnil ředitel krajské neziskové organizace Philipp Roden. Inkubátor už v kraji působí sedmý rok. „Máme různé úrovně podpory, začíná to u ambulance, která je pro každého. Je to bezplatná hodinová konzultace, kterou si může kdokoliv domluvit, za tu dobu už jsme jich měli na 800," řekl.

Lipo.ink nabízí také inkubační programy, kde s firmami úzce spolupracuje, absolvovalo je podle Rodena už přes 50 firem. „Pak máme ještě program pro malé a střední podniky, kde je ke 40 firmám, s nimiž spolupracujeme," doplnil. Inkubátor má k dispozici coworkingové centrum a také výrobní prostory. „V současné době nabíráme do našeho 'Výkopu', což je tříměsíční program v němž posuneme lidi od holého nápadu k tomu, že jsou schopni ho prezentovat investorům. Začínáme v září, ale hlásit se mohou zájemci už teď," dodal ředitel podnikatelského inkubátoru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Apronista

Štítky ČR, zajímavosti, textil, gastro, nanotechnologie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciálních vlastností nanomateriálů využívá liberecká Apronista na zástěrách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.