Počasí dnes26 °C, zítra27 °C
Pátek 6. září 2024  |  Svátek má Boleslav
Bez reklam

V zoo vzniká nový mokřad. Zahrada díky němu ušetří až polovinu vody

V liberecké zoo začala stavba umělého mokřadu, po jehož zprovoznění by zahrada měla ušetřit až polovinu spotřeby vody. Díky mokřadu totiž bude moci použitou vodu používat opakovaně. Na návrhu technologie se podíleli odborníci z Technické univerzity v Liberci a technologové ze společnosti Photon Water. Hotovo by mělo být v říjnu.

Součástí mokřadu bude vertikální kořenový filtr, dvě akumulační jímky, desítky metrů trubního vedení, písková filtrace, ultrafiltrace i sanitace UV zářením. První stavební práce budou probíhat v malé rokli vedle pavilonu levhartů, kde vznikne konstruovaný mokřad s vertikálním kořenovým filtrem o rozloze 130 metrů čtverečních. „Systém poběží devět měsíců v roce a denně vyčistí až sto metrů krychlových vody. Podle našich propočtů pomůže nové řešení zahradě uspořit jen během dvou a půl roku až sedmdesát tisíc metrů krychlových vody,“ uvedl Tomáš Lederer z Oddělení technologie životního prostředí Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci, která je hlavním koordinátorem celého projektu.

Zahrada tím také stabilizuje kapacitu místních vodních zdrojů a sníží závislost na vnějších zdrojích. „Do mokřadu bude svedena znečištěná voda z bazénů zvířat v horní části zahrady, kterou obývají žirafy, tapíři, zebry nebo samice slona,“ dodal.

Konstruovaný mokřad s předčištěním na separačním pískovém filtru zkombinuje procesy koagulační filtrace a biologického čištění v přirozeném biofilmu. „S výjimkou zimy poskytuje vysokou účinnost při odstraňování organického i dusíkatého znečištění. Voda bude navíc dočištěna koagulací a ultrafiltrací. O zbytkové mikrobiální čištění se postará ultrafialové záření,“ popsal Lederer.

Stavba se dotkne jak návštěvníků, tak zvířat, která se budou muset přemísťovat. „Stavbaři nám přislíbili realizovat práce ve výbězích tak rychle, jak to jen půjde, aby stavba ovlivnila pohodu a život našich zvířat v co nejmenší možné míře. Zároveň ani nechceme nijak výrazně omezit komfort našich návštěvníků při prohlídce, a tak všechny hlučné stavební úkony budou probíhat až po zavírací době zahrady. Také jsme zaznamenali, že bagřík i ostatní malé pracovní stroje přitahují velkou pozornost a zájem dětí a zpestřují jim procházku zahradou,“ dodal ředitel zahrady David Nejedlo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TUL

Štítky liberec, zoo, mokřad, voda, spotřeba, tul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo vzniká nový mokřad. Zahrada díky němu ušetří až polovinu vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.