Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Pískovcový Podsemínský most se dočká obnovy. Oba kraje to deklarovaly v memorandu

Liberecký kraj společně s Královéhradeckým krajem podepsaly na obecním úřadě v Libošovicích memorandum, ve kterém deklarují zájem na obnově památky, jež se nachází mezi obcemi Libošovice a Troskovice. Řeč je o Podsemínském mostu, který se klene přes řeku Žehrovku.

Jak upřesnil ve své tiskové zprávě Liberecký kraj, jde o historický, obloukový kamenný most z pískovce. Jeho stav již dlouhodobě vykazuje nedostatky.

„Je jen těžko uvěřitelné, že slavný Podsemínský most ještě donedávna neměl majitele. Byla to velká překážka, která dlouhá léta bránila opravě mostu. K jeho vlastnictví se postupně odmítly přihlásit Lesy ČR i Povodí Labe. Vzhledem k tomu, že most a příjezdová komunikace se nachází na území dvou krajů – Libereckého a Královehradeckého, setkal jsem se v listopadu loňského roku v Libošovicích k vyřešení celé věci s hejtmanem sousedního kraje Martinem Červíčkem. Starostům Libošovic a Troskovic jsme navrhli, že pokud obce most prohlásí za svůj společný majetek, oba naše kraje jeho opravu a vybudování navazující turistické infrastruktury finančně podpoří. To se také stalo a já jsem moc rád, že dnešním podepsáním memoranda jsme tento příslib stvrdili písemně. Každý kraj v následujících pěti letech podpoří obnovu mostu částkou pět milionů korun,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jak dodal hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček, podepsané memorandum umožní záchranu mostu a vyřešení dlouholetého problému, na který ho upozornili místní obyvatelé. „Most je nejen památkou, kterou si čeští diváci pamatují z rodinné komedie Jak dostat tatínka do polepšovny s Tomášem Holým v hlavní roli, ale také symbolickým propojením mezi Libereckým a Královéhradeckým krajem. Děkuji proto hejtmanovi sousedního kraje Martinu Půtovi za spolupráci a osobní přístup. S rekonstrukcí samotného mostu souvisí i opravy přilehlých komunikací, které využívají turisté v této velmi navštěvované lokalitě Českého ráje. Investice tedy nabídne větší komfort a bezpečí všem, kteří tuto nádhernou část naší republiky v budoucnu navštíví,“ vyzdvihl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Cílem memoranda jsou pak konkrétně tyto projekty: opravy a rozšiřování místních a účelových komunikací včetně parkovacích ploch a chodníků na území obcí Libošovice a Troskovice, dále pořízení související technické infrastruktury a strojního vybavení potřebného pro běžnou údržbu komunikací a rozšíření infrastruktury obcí pro rozvoj turistického ruchu.

„V loňském roce došlo k dohodě na společném jednání ohledně mostu v Podsemíně, a to za účasti obcí Libošovice, Troskovice a hejtmany Libereckého a Královéhradeckého kraje. Vyplynulo z něj, že si obce převezmou most do spoluvlastnictví, což se po odsouhlasení zastupitelstvy obou obcí také stalo. Chci poděkovat oběma hejtmanům, panu Půtovi i panu Červíčkovi, a oběma krajům za vstřícnost a slíbenou pomoc v této záležitosti. Podpis memoranda je jeden krůček na cestě k záchraně mostu, ale věřím, že společnými silami se to podaří,“ dodal Vít Svoboda, starosta obce Libošovice.

K obnově památky se vyjádřil také starosta Troskovic Martin Svadbík. „Vítám pomoc krajů vesnicím, které se postupně vylidňují. Jsme malá obec a naše finanční možnosti se snižují. Děkuji proto oběma hejtmanům za podporu tohoto projektu a jsem moc rád, že tak dojde k záchraně a opravě jedné z dalších pomyslných perel Českého ráje. Díky tomu, že se projekt nezaměřuje jen na samotné pilíře mostu, ale i na související infrastrukturu řečiště a přístupových turistických cest, těšíme se, že na trase Zlaté stezky vznikne další hezké místo, které bude turisty vyhledáváno. Jsou ale další podobná hezká místa a trasy, které v Českém ráji stojí za udržení, obnovu nebo přizpůsobení době, a proto budeme moc rádi, pokud se za podobné pomoci krajů podaří v budoucnu realizovat i další renovace takových míst k užitku místních obyvatel a stejně tak i přijíždějících turistů a trempů,“ vysvětlil starosta Martin Svadbík.

Královéhradecký kraj a Liberecký kraj v memorandu konstatují, že oblast Českého ráje vnímají jako významnou a v mnoha ohledech unikátní součást svých území a Podsemínský most představuje (nejen) symbolickou spojnici obou krajů. „Jejich zájmem je, aby Podsemínský most i nadále bezpečně sloužil svému účelu a zůstával jednou ze stavebních dominant regionu," doplnil mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. 

Oba kraje jsou kromě finanční podpory ve výši pět milionů korun v pěti následujících letech připraveny poskytovat obcím Libošovice a Troskovice potřebnou právní a odbornou pomoc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj | Zdroj Liberecký kraj

Štítky most, obnova, historie, památka, memorandum, Podsemínský most, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Žehrovka je v lepším případě možná tak říčka, případně potok.. řeka fakt ne.

Pondělí, 22. července 2024, 16:53Odpovědět

Pískovcový Podsemínský most se dočká obnovy. Oba kraje to deklarovaly v memorandu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.