Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Divočáci v okrajových částech Liberce. Láká je bioodpad ze zahrad

V poslední době se divoká prasata čím dál častěji vydávají do okrajových částí Liberce, řada zahrad majitelů je čas od časů zrytá. Radnice o problémů ví a upozorňuje obyvatele, že budou muset upravit své návyky především ohledně bioodpadu.

Právě bioodpad je totiž jedním z důvodů, který prasata do blízkosti domů a na zahrady láká. „Učiněným magnetem jsou pro černou zvěř volně přístupné skládky bioodpadu, kterých je v těsné blízkosti zahrad v okrajových částech města obrovské množství. Postačí i hromady posekané trávy, ve kterých časem tlením vzniká prostředí ideální pro vývoj larev hmyzu, které jsou pro černou zvěř pochoutkou. Podobně fungují i odpady odkládané do prostorů kontejnerových stání mimo nádoby popelnic,“ vysvětlila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Zakladatelé a udržovatelé těchto skládek tím podle ní přitom porušují zákon o odpadech a další předpisy. „Současně tím významně přispívají k lákání divokých prasat blíže k lidským obydlím a vzniku všech problémů, které z pobytu divočáků mezi domy plynou,“ dodala.

Situaci s divočáky tak mohou zlepšit sami obyvatelé města. „Je nutné odstraňovat skládky bioodpadu, nezakládat nové a odkládat své odpady výhradně tam, kam patří, tedy na zvěři nepřístupné plochy nebo do uzavíratelných nádob,“ řekla Kodymová.

Současně probíhá také odlov divokých prasat. Jen loni jich bylo na Liberecku odloveno 1700. Ten ale probíhá mimo obydlená území. „Odlov však nemůže probíhat v těsné blízkosti lidských obydlí, kde není možné dodržet bezpečnostní pravidla lovu, tedy neohrozit zdraví a životy lidí, ani jejich majetek a naopak je malá pravděpodobnost úspěšného lovu,“ uzavřela Kodymová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky divočáci, liberec, bioodpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Kalenda

???? Divočáci v okrajových čtvrtích a krysy a podkani v centru!!! I tak může vypadat život v "Synerci" ????

Úterý, 30. července 2024, 11:28Odpovědět

Divočáci v okrajových částech Liberce. Láká je bioodpad ze zahrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.