Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

V Libereckém kraji je skoro sklizena řepka, úroda bude asi nejhorší za 12 let

V Libereckém kraji je sklizeň obilovin skoro v polovině a řepky v podstatě u konce. Průměrný výnos u obilovin je zatím na úrovni posledních let, u řepky to vypadá na nejhorší úrodu za posledních 12 let.

Průměrný výnos u řepky je letos zatím 2,83 tuny na hektar, naposledy horší byl v roce 2012 s 2,79 tuny. Pod tři tuny se v kraji průměrný výnos dostal v předcházejících deseti letech jen v roce 2017 a 2021. Letos zbývá v kraji sklidit posledních zhruba šest procent z 5292 hektarů ploch osetých řepkou. Na letošní úrodě se nepříznivě podepsal suchý květen, kdy v Libereckém kraji prakticky nepršelo.

U obilovin je v kraji sklizeno bezmála 48 procent ze 17.393 hektarů. Průměrný výnos je zatím 5,67, loni to bylo 5,61 tuny. Nejdál je v kraji sklizeň ozimého ječmene, zbývá sklidit poslední desetinu polí. Průměrný výnos na hektar je zatím 4,92 tuny, loni to bylo 6,32 tuny. Za polovinou je v kraji sklizeň ozimé pšenice, která je zasetá na více než polovině ploch s obilovinami. Průměrný výnos zatím je 6,13 tuny na hektar, loni to bylo 6,56 tuny. Sklizeno je také asi 15 procent polí s jarním ječmenem, výnos na tunu je zatím bezmála pět tun. Většina polí s jarní pšenicí na sklizeň čeká.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky řepka, úroda, zemědělci, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji je skoro sklizena řepka, úroda bude asi nejhorší za 12 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.