Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Paliva v Libereckém kraji třetí týden zlevňují, benzin je průměrně za 38 korun

Paliva v Libereckém kraji třetí týden v řadě zlevňují. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 38 korun, před týdnem byl o 18 haléřů dražší. O osm haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,37 Kč. Podle údajů společnosti CCS je benzin o 27 haléřů na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 3,55 koruny na litru méně.

Ceny paliv v Česku výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta se od té doby dostala v kraji nejvýš 13. března 2022, kdy byl litr v průměru za 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta loni 28. května, kdy se litr prodával průměrně po 30,66 Kč. Benzin byl nejdražší začátkem července 2022, to řidiči v kraji platili za litr průměrně 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, kdy byl litr v průměru za 35,20 koruny.

Paliva dál zlevňují v celém Česku, litr benzinu zlevnil za poslední týden o dalších 19 haléřů na průměrných 38,15 Kč. Nafta se prodává v průměru po 36,63 koruny za litr, o 29 haléřů levněji než minulou středu. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,65 Kč. Nafta je nejlevnější v Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 36,02 koruny. Nejdražší paliva nabízejí dlouhodobě pumpy v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 38,99 Kč a nafta je za 38,28 koruny za litr.

V Libereckém kraji jsou ceny paliv pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za pohonné hmoty motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji, v Královéhradeckém a Pardubickém mají levnější naftu. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,56 Kč a nafta po 35,52 koruny. Za benzin platí nejvíc motoristé na Liberecku, kde je litr průměrně za 38,14 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Jablonecku, za litr tam chtějí průměrně 37,02 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat do sousedního Polska, tankovat se tam ale moc nevyplatí. Třeba u čerpací stanice AB nedaleko česko-polské hranice chtěli dnes ráno za litr benzinu 6,77 zlotého (40,17 Kč), naftu tam měli za 6,34 zlotého (37,62 Kč). Dál od hranic lze sice v Polsku tankovat i levněji, v Liberci je ale možné litr nafty lze pořídit od 34,90 Kč, benzin je v krajském městě možné natankovat i za 36,90 koruny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Libereckém kraji třetí týden zlevňují, benzin je průměrně za 38 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.