Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali přes 60 táborů, pokuty uložili tři

Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali v červenci 62 dětských táborů a tři poskytovatele stravovacích služeb. Uložili tři pokuty v součtu za 3000 korun. Průběh organizované letní dětské rekreace zatím hodnotí jako klidný, informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Jednu sankci hygienici uložili za nevyhovující pitnou vodu a dvě za nevhodné skladování potravin, konkrétně šlo o dodatečně zamrazené potraviny a společné skladování soukromých a pro tábor určených potravin. „Skladování potravin na letních táborech při omezených prostorových možnostech, která zařízení zpravidla mají, je problematické. Je důležité dbát na důkladné oddělení potravin a surovin, které jsou určené pro účastníky tábora a těch, které si přivezou osoby doprovodu nebo personál. Jedná se většinou o domácí výrobky například utopence, marmelády či sladkosti, u nichž však nelze doložit původ, dobu spotřeby ani dobu minimální trvanlivosti," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

V červenci hygienici žádný tábor v kraji nezakázali a nezjistili žádný neohlášený. „Po prvním měsíci prázdnin hodnotíme průběh táborů jako klidný bez mimořádných událostí a bez podnětů rodičů," dodala Hochmalová.

Hygienici zatím na táborech neevidují ani jeden případ skupinové nákazy či horečnatých onemocnění. „Lokálně je hlášen vyšší výskyt klíšťat, hmyzu, zejména vos. Zranění se omezují na drobné běžné úrazy u dětí – podvrtnutí, odřeniny," uvedla Balašová.

Ke konci července organizátoři táborů v Libereckém kraji nahlásili hygienikům 209 akcí letní dětské rekreace, na které je přihlášeno 15.409 dětí. „V letošním roce máme hlášeno o něco méně rekreovaných dětí. Je to dáno tím, že v porovnání s loňským rokem evidujeme menší počet ohlášených jiných podobných akcí, které ze zákona ohlašovací povinnost nemají. Akcí pro více než 30 dětí na dobu delší než pět dní s ohlašovací povinností evidujeme prakticky stejný počet jako v loňském roce," dodala Hochmalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, rekreace, tábory, děti, hygiena, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali přes 60 táborů, pokuty uložili tři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.