Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Hygienici zakázali koupání na koupališti v Sedmihorkách. Ve vodě jsou sinice

Hygienici zakázali koupání v rybníku Bažantník u autokempu v Sedmihorkách. Důvodem je zvýšený výskyt sinic v tomto přírodním koupališti. Rozhodnutí dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice v Liberci na svém webu.

Vydání zákazu hygienici zdůvodnili tím, že hrozí akutní riziko poškození zdraví. „Konkrétně tato voda ke koupání s obsahem sinic může způsobit vyrážky, zánět spojivek, rýmu. Toxiny sinic mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy a ve vážných případech může dojít ke vzniku jaterních problémů," uvedli hygienici ve vydaném opatření obecné povahy.

Za posledních šest let je to potřetí, co hygienici vydali zákaz koupání pro rybník Bažantník. V roce 2019 platil od poloviny července do poloviny srpna a v roce 2022 v srpnu. Pokaždé to bylo kvůli zvýšenému výskytu sinic.

Na pátém, nejhorším, stupni hodnocení kvality vody je rybník Bažantník ze sledovaných přírodních koupališť v Libereckém kraji jediný. Na čtvrtém stupni je v kraji jedno. Po posledním rozboru vody si o stupeň pohoršilo Hamerské jezero na Českolipsku. I tam jsou důvodem přemnožené sinice. Čtvrtý stupeň znamená, že voda není vhodná ke koupání. Zdravotní obtíže po koupání v takové vodě mohou mít zejména citlivější lidé, mezi něž patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Lidé by se po koupání měli pokaždé osprchovat.

Zhoršila se kvalita vody i na dalších přírodních koupalištích v kraji. Na třetím stupni je kromě Máchova jezera nově i přírodní koupaliště v Nedamově u Dubé a v Českém Dubu. Z prvního na druhý stupeň si pohoršila přírodní koupaliště ve Sloupu v Čechách a v Jablonném v Podještědí. Na druhém stupni značící mírně zhoršenou kvalitu vody jsou už několik týdnů i přírodní koupaliště v Zákupech na Českolipsku a Harrachově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Autocamp Sedmihorky

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, sedmihorky, bažantník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zakázali koupání na koupališti v Sedmihorkách. Ve vodě jsou sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.