Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Obezita u dětí stoupá. Kraj jí chce snižovat pomocí nového dotačního programu

Alarmující nárůst obezity u dětí chce díky novému dotačnímu programu začít snižovat Liberecký kraj. Cílí na mateřské školy v kraji, ve kterých má pomoci zvýšit pohybovou gramotnost dětí v nich. Celkem chce kraj z tohoto dotačního programu rozdělit milion korun, jednotlivé školky mohou dosáhnout na částku 10 až 30 tisíc korun.

Kraj k problému dětské obezity a zvýšení pohybové gramotnosti dětí ve školkách přistupuje s takovýmto dílčím řešením vůbec poprvé. „Z průzkumu Státního zdravotního ústavu vyplynulo, že obezita u dětí neustále stoupá. V roce 2016 bylo obézních 10 % dětí ze zkoumaného vzorku, v roce 2021 bylo dětí s obezitou už 16 %. A číslo nadále roste,“ říká náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Jiří Čeřovský (ODS). Kraj se proto rozhodl s dotačním programem zacílit na nejmenší děti, aby zvýšil jejich pohybovou gramotnost a snížil riziko jejich tloustnutí v budoucnu.

„Cílem nového dotačního programu, do kterého by se školky mohly přihlásit už v průběhu září a října, je podpora pohybu dětí v mateřských školách. V dnešní uspěchané době plné výpočetní techniky a různorodých vjemů se často zapomíná, jak důležitý je sport pro zdraví našich dětí. Peníze, které jsme vyčlenili z rozpočtu, jim – pevně věřím – výrazně pomohou,“ podotýká Čeřovský.

Finance na nový dotační titul našel Liberecký kraj z akcí, které se neuskutečnily nebo měly nižší než očekávané náklady. „Takovou akcí je například Jizerská 50, která se letos kvůli nedostatku sněhu neuskutečnila,“ vysvětluje hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Dotace mateřským školám mohou být od 10 do 30 tisíc korun, počítá se se spoluúčastí žadatelů v minimální výši 50 %. Dotační program musí 27. srpna schválit zastupitelstvo kraje, žádosti budou poté přijímány od 30. září do 13. října 2024. Už od konce srpna ale budou moci zájemci využít možnosti konzultace k dotaci. „Od nového dotačního titulu si slibujeme navýšení počtu hodin věnovaných pohybovým aktivitám dětí, zlepšení materiálové vybavení pro děti a zvýšení kompetence pedagogických pracovnic a pracovníků v oblasti pohybových aktivit. A vyšší motivovanost dětí k pohybu,“ uzavírá Jiří Čeřovský.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem Freepik

Štítky obezita, děti, mateřské školy, Liberecký kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

To je neuvěřitelný!!! Opravdu je potřeba dotační program na to, aby se děti hýbaly? Opravdu je nutné učit pedagogy, jak je důležitý pohyb?Copak nemají školy a školky prolézačky, míče, švihadla, neznají hru na honěnou a tvaroh s ovocem k svačině? Nechápu...

Pátek, 9. srpna 2024, 08:11Odpovědět

Obezita u dětí stoupá. Kraj jí chce snižovat pomocí nového dotačního programu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.