Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Pohonné hmoty v Libereckém kraji od minulého týdne zlevnily, výrazněji nafta

Pohonné hmoty v Libereckém kraji od minulého týdne zlevnily, výrazněji nafta. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,91 Kč, před týdnem byl o devět haléřů dražší. O 18 haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,19 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin zhruba o korunu na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili jen o 16 haléřů méně než teď.

Ceny paliv v Česku výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta se od té doby dostala v kraji nejvýš 13. března 2022, kdy byl litr v průměru za 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta loni 28. května, kdy se litr prodával průměrně po 30,66 Kč. Benzin byl nejdražší začátkem července 2022, to řidiči v kraji platili za litr průměrně 47,95 Kč. Nejníž se jeho cena dostala letos 2. ledna, kdy byl litr v průměru za 35,20 koruny.

Paliva zlevnila v celém Česku, benzin je aktuálně o 14 haléřů levnější než minulou středu, motoristé dají za litr průměrně 38,01 Kč. Nafta zlevnila 16 haléřů, litr je teď v průměru po 36,47 koruny. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,59 Kč. Nejlevnější naftu mají u pump ve Zlínském kraji, litr prodávají průměrně po 35,82 koruny. Nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 38,87 Kč a nafta se tam tankuje za 38,03 koruny.

V Libereckém kraji jsou ceny paliv pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za pohonné hmoty motoristé v jižních Čechách, Ústeckém a Zlínském kraji, v Karlovarském, Královéhradeckém a Moravskoslezském mají levnější jen benzin, v Pardubickém zase naftu. Nejlevnější paliva prodávají v kraji na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,26 Kč a nafta po 35,34 koruny. Nejdráž tankují řidiči na Jablonecku, kde za litr benzinu chtějí průměrně 38,29 Kč, nafta je za 36,97 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat do sousedního Polska, tankovat se tam ale moc nevyplatí, i když i tam paliva od minulého týdne zlevnila. Třeba u čerpací stanice AB nedaleko česko-polské hranice chtěli dnes ráno za litr benzinu 6,71 zlotého (39,27 Kč) v přepočtu zhruba o 30 haléřů méně než minulý týden. Nafta zlevnila v přepočtu o deset haléřů, litr měli za 6,32 zlotého (36,99 Kč). Dál od hranic lze sice v Polsku tankovat i levněji, v Liberci ceny za litr nafty začínají od 34,90 Kč, benzin je v krajském městě možné natankovat i za 36,90 koruny, zjistila dnes ČTK.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty v Libereckém kraji od minulého týdne zlevnily, výrazněji nafta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.