Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V liberecké galerii Lázně budou k vidění medaile z letošního mistrovství světa v hokeji

Oblastní galerie Lázně v Liberci vystaví koncem srpna slavné skleněné medaile z letošního mistrovství světa v ledním hokeji. K vidění budou nejen ty zlaté, které vybojovala česká hokejová reprezentace, ale i stříbrné a bronzové. Medaile si mohou návštěvníci v libereckých Lázních prohlédnout od 27. srpna do 1. září.

Mistrovství světa v hokeji hostila letos v květnu po devíti letech Česká republika a národnímu týmu se podařilo ho vyhrát. Hokejová euforie v květnu zasáhla miliony lidí a speciálně vytvořené skleněné medaile se tak dostaly do širokého povědomí. Koncem srpna si je budou moci v Liberci prohlédnout lidé zblízka. K vidění bude nejen zlato, které letos cinklo české hokejové reprezentaci, ale i stříbro, které si odnesli Švýcaři a bronz, se kterým domů odjížděli Švédové.

Výstava medailí, z nichž každá váží 250 gramů, začne v Oblastní galerii v Liberci v úterý 27. srpna v 17 hodin speciální komentovanou prohlídkou, na kterou dorazí také autorka medailí Kateřina Handlová. Prozradí během ní, kde se zrodila první myšlenka a jak probíhala samotná výroba. „Sklo pro mě bylo od začátku jednoznačnou volbou. Do medailí se podle zadání mělo propsat, že se jedná o mistrovství světa v hokeji, a zároveň měly vyjadřovat hostitelskou zemi. Podobnost skla a ledu se mi tak vyloženě nabízela, protože sklo svým charakterem a transparentností připomíná zamrzlou hrací plochu a také je to materiál signifikantní pro naši zemi,“ vysvětluje Kateřina Handlová s tím, že další zajímavosti vztahující se k medailím si chce nechat až na prohlídku, aby se návštěvníci měli na co těšit. Medaile svým charakterem připomínají led a vybroušené ostré řezy na něm pak symbolizují stopy po bruslích, které vyjadřují dynamiku a pohyb.

Vstupné na výstavu bude 80 korun, úterní komentovaná prohlídka je v rámci vstupného již zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem International Ice Hockey Federation

Štítky medaile, MS v hokeji 2024, galerie, Liberec, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké galerii Lázně budou k vidění medaile z letošního mistrovství světa v hokeji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.