Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Česká Lípa nabízí i v srpnu možnost označit kolo či koloběžku syntetickou DNA. Má to odradit zloděje

Možnost forenzního označení kola, koloběžky nebo invalidního vozíku nabízí Česká Lípa svým občanům i v srpnu. Vychází tím vstříc těm zájemcům, kteří třeba z důvodu dovolené nestihli červencové termíny. Díky aplikaci syntetické DNA jsou označené dopravní prostředky snadněji dohledatelné v případě krádeže. 

„Forenzní značení kol je metoda, pomocí které je možné jízdní kola, koloběžky nebo invalidní vozíky označovat unikátní látkou, v níž jsou mikrotečky s kódem, které nejsou viditelné pouhým okem. Takto označené kolo má pak svoji jedinečnou syntetickou DNA, obdobně unikátní jako otisk prstu. Mikrotečky s kódem jsou neviditelné, dopravní prostředek je však označen viditelnou samolepkou, která potencionální pachatele informuje, že je opatřen syntetickou DNA a zaregistrován v nadnárodní databázi výrobce tohoto značení,“ vysvětluje mluvčí České Lípy Kristýna Kňákal Brožová.

Poprvé město nabídlo možnost forenzního značení svým občanům před pěti lety, od té doby ji nabízí opakovaně. Naposledy letos v červenci. Kdo ale například kvůli dovolené červencové termíny nestihl, nemusí zoufat. Česká Lípa vypsala na srpen další. V tomto týdnu mohou lidé využít termínu v úterý 13. a ve středu 14. srpna a v týdnu příštím pak termínů od pondělí 19. do čtvrtka 22. srpna. Právě čtvrtkem se pak srpnová nabídka termínů uzavře. „Upozorňujeme zájemce, že termín je nutné zarezervovat předem, a to na webu České Lípy ZDE . Při rezervaci musí zájemci uvést celé jméno i příjmení, telefon a e-mailovou adresu, na které po rezervaci termínu obdrží potvrzení termínu,“ říká mluvčí českolipské radnice.  

U označování kola, koloběžky nebo invalidního vozíku je vždy přítomen příslušník městské policie. K označení musí mít lidé občanský průkaz a ideálně kupní smlouvu. „Pokud kupní smlouvu občan mít nebude, stačí čestné prohlášení, že je majitelem kola, koloběžky či invalidního vozíku. Je nutné také znát sériové číslo kola. Návod, jak jej snadno najít, pokud jej občan nemá, lze najít při rezervaci termínu. Kolo, koloběžka nebo invalidní vozík musí být řádně očištěny, jinak není možné značení provést,“ uzavírá Kristýna Kňákal Brožová.

Ohodnoť článek

Foto Martina Petrášková

Štítky kolo, koloběžka, invalidní vozík, Česká Lípa, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa nabízí i v srpnu možnost označit kolo či koloběžku syntetickou DNA. Má to odradit zloděje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.