Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V bazilice v Jablonném v Podještědí obnoví kapli Panny Marie. I díky milionové dotaci z kraje

Liberecký kraj podpoří milionem korun obnovu kaple Panny Marie v bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí. Částka představuje zhruba 43 % z celkových nákladů na obnovu kaple.

Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy je barokní kostel v areálu dominikánského kláštera v Jablonném v Podještědí. Od roku 2008 je chráněna jako národní kulturní památka České republiky. „Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí stojí na místě původně gotického kostela a kláštera dominikánů připomínaného již ve 13. století. Právě na jeho místě byla v letech 1699–1722 postavena tato monumentální barokní stavba. Chrám byl vybudován nad hrobem sv. Zdislavy, která je zde uctívána. V letech 2020 až 2023 se barokní interiér baziliky dočkal obnovy, k restaurování kaple Panny Marie však bohužel nedošlo,“ říká náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Květa Vinklátová.

Do obnovy kaple se proto dominikáni pouští letos. „Rozpočet projektu na období 2024 činí celkem 2.278.737,34 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje tak bude 43,88 % z celkových výdajů projektu – což je 999.909,94 korun,“ dodává Květa Vinklátová.

Liberecký kraj podpořil baziliku už v předchozích letech. V roce 2020 poskytl dotaci na opravu elektroinstalace a osvětlení, loni zase na repliku sv. Jana Křtitele. Letos se bude podílet na obnově kaple Panny Marie.

Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy prochází od roku 2020 celkovou obnovou, významnou finanční částkou na ni přispívá Evropská unie z Integrovaného regionálního operačního programu. V letech 2020 až 2023 se v rámci první etapy projektu řešil nevyhovující stav této kulturní památky a byly provedeny nezbytné stavební a restaurátorské práce na objektu a na mobiliáři. Vznikla také nová expozice a památka byla digitalizována, včetně mobiliáře. V druhé etapě projektu, která začala loni a probíhat bude do roku 2026, se počítá s restaurováním tří oltářů a zpřístupněním dosud nepřístupných prostor.

Liberecký kraj podpořil za posledních osm let v rámci individuálních dotacích dohromady 68 projektů za souhrnnou částku 72.565.800 korun. „Jen v letošním roce bylo rozděleno z dotačního programu 22 milionů korun a na individuálních dotacích 18 milionů. Mezi obnovené památky patří zejména areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem či objekt bývalé sušárny chmele v Dubé,“ uzavírá Květa Vinklátová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem Libereckého kraje

Štítky bazilika, Jablonné v Podještědí, kaple, obnova, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bazilice v Jablonném v Podještědí obnoví kapli Panny Marie. I díky milionové dotaci z kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.