Počasí dnes14 °C, zítra9 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V Libereckém kraji zbývá sklidit zhruba šestinu polí s obilím, výnos je podprůměrný

V Libereckém kraji zbývá sklidit zhruba 2740 hektarů, to je zhruba 15 ploch s obilím. Výnosy jsou podprůměrné. Zcela sklizené jsou zatím v kraji jenom řepky. Loni touto dobou byla ale v kraji posečena sotva třetina polí. Za poslední týden sklidili zemědělci v kraji více než 1500 hektarů s obilím. Pomaleji postupují podle údajů z ministerstva zemědělství (MZe) žně jen v Karlovarském kraji.

Sklizeň podle MZe výrazně pokročila v celém Česku, sklizeno je téměř 95 procent ploch obilnin a posíct zbývá posledních 1800 hektarů řepky, což je asi půl procenta ploch. V porovnání s loňskou sklizní, je ta letošní podle ministerstva o poznání rychlejší. Loni touto dobou byla sklizeň základních obilnin teprve za polovinou - sklizeno necelých 57 procent ploch s obilím a 91 procent řepky. Zcela hotovo nemá zatím žádný z krajů, nejdál jsou žně na jižní Moravě, v Olomouckém a Zlínském kraji.

Úroda řepky patří k nejnižším od roku 2004, pěstitelé sklidili podle předběžných informací necelých 14 952 tun řepky s průměrným výnosem 2,83 tuny z hektaru. Méně řepky se v kraji sklidilo jen v letech 2005, 2011 a 2019, výměry s řepkou byly ale tehdy menší než letos. Úroda řepky je ale o něco lepší než ještě v polovině července pěstitelé odhadovali. Podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) počítali s výnosy kolem 2,82 tuny z hektaru a celkovou produkcí 14 937 tun řepky.

Také sklizeň obilí zatím vypadá lépe, než se ještě v červenci počítalo. Zemědělci čekali průměrný výnos 5,3 tuny z hektaru a celkovou produkci kolem 92 236 tun obilí. Zatím se výnosy v průměru pohybují kolem 5,43 tuny z hektaru, produkce ale zřejmě stejně nepřekročí hranici 100 tisíc tun, což se stalo naposledy v roce 2012. Tehdy se ale v kraji obilí pěstovalo na ploše téměř 21 600 hektarů, letos jsou výměry o pětinu menší. Výnosy byly tehdy ještě o tunu z hektaru nižší než letos.

Podhorský Liberecký kraj není tradiční zemědělskou oblastí, zemědělská půda tvoří méně než třetinu z 316 tisíc hektarů jeho rozlohy. Nejlepší úrodu obilí zažili zdejší zemědělci v roce 2004, kdy ho sklidili 132 325 tun. Oseli jím ale tehdy bezmála 26.000 hektarů, letos jsou výměry o 31 procent menší. Nejvíc řepky se v kraji sklidilo o deset let později, přes 22 970 tun. V roce 2014 ale řepku vyseli téměř na 5890 hektarech, letos je výměra o deset procent menší.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého

Štítky sklizeň, pole, obilí, výnos, zemědelci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji zbývá sklidit zhruba šestinu polí s obilím, výnos je podprůměrný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.